Klasična muzika treba podršku publike koju treba izgraditi zarad budućih generacija i djece koja se muzički školuju, izjavio je Srni pijanista Slaviša Đurić.

Đurić je poručio da je publika najvažniji čin koncerta i neizostavan dio kulturne razmjene kojoj se umjetnik obraća.

“Publika je željena kvalitetnih djela i treba pronaći odgovarajući put do njih i priliku da na drugačiji način čuje klasičnu muziku”, izjavio je Đurić, koji u cilju promocije klasične muzike organizuje ciklus koncerata pod nazivom “Ad spektatores” širom Italije, NJemačke, BiH, Srbije, Slovenije i Hrvatske.

On pojašnjava da pored muzičkog dijela tokom koncerta publiku upoznaje i o okolnostima, te pozadini stvaranja konkretnih djela umjetnika.

“Mnoge klavirske kompozicije su nepoznate publici ili nisu na pravi način predstavljene, stoga treba imati i razumijevanja prema njoj i dati još više prilika da je upoznaju, a time i izbor da li će je prihvatiti ili ne”, izjavio je Đurić.

Prema njegovim riječima, u umjetnosti se stalno istražuju granice.

Đurić zbog toga ukazuje na važnost kontinuiteta u ličnom školavanju i usavršavanju jer onog trenutka kada to umjetnik prestane, nezavisno od dostignutog nivoa karijere, on gubi određene vještine i umjetnički instinkt.

“Konkurencija vam je pokazatelj gdje se nalazite i koliko trebate da radite. Mi na ovom području nemamo konkurenciju, nas je prosto malo. Naprosto da bismo imali kvalitet moramo imati i kvantitet, što je teško jer nemamo dovoljan broj muzičkih akademija, srednjih i osnovnih škola”, navodi Đurić.

On kaže da se do kvantiteta dolazi izgradnjom publike kroz obrazovanje djece od ranog uzrasta i stvaranjem odgovarajućeg ambijenta, koji ne aludira na profesionalno bavljenje muzikom koliko na izgrađivanje kulture.

“Kada pitate čime se bavi muzičar. On se bavi interpretacijom i preradom emotivnog uticaja. Da bi dijete počelo da svira i nauči kompoziciju profesor treba da ga asocijativno pita – `Kako ti ovo zvuči?`, `Na šta te podsjeća?`, da vidite njegov emotivni utisak, da li ju razumije, može li prepoznati da li je kompozicija tužna ili vesela”, izjavio je Đurić.

On kaže da muzika za djecu ima višestruki značaj u razvoju jer se bavi emotivnim uticajem čime se kod njih razvija i empatija te emotivna inteligencija, i ističe da na muzičkom izgrađivanju djece mora da radi profesionalac koji može da predosjeti šta je naredni emotivni korak kod razvoja djeteta, odnosno da li će ga zaustaviti u tom razvoju ako uoči da nešto nedostaje.

Tokom svoje karijere profesor Slaviša Đurić je nastupao i održao solističke koncerte u Zagrebu, LJubljani, Veroni, Breši, Rivi del Garda, Trentu, Gracu, kao i u Srbiji, NJemačkoj i širom BiH.

Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja.

Foto: slavisadjuric.com

Izvor: SRNA

Prethodni članakSanja Vulić pitala Kreho: Ko je naredio sječu drveća ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH?
Naredni članakVulićeva Kajganiću: Zašto ne procesuirate zločine nad Srbima u mjestu Planinica? (FOTO)