Šef Kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić zatražila je od v.d. predsjednika Suda BiH Minke Kreho odgovor na pitanje: “Ko je naredio sječu drveća ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH i to u februaru?”.

Vulićeva je u obrazloženju poslaničkog pitanja upućenom Krehi navela da su službe Suda BiH na ovo pitanje koje je ranije uputila odgovorile da je “za uklanjanje stabala oko kompleksa pravosudnih institucija nadležna Služba za zajedničke poslove institucija BiH koja je tokom prošle godine tražila od nadležnog kantonalnog preduzeća ‘Park’ da ukloni stabla oštećena u vremenskim neprilikama”.

– Iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH dobili smo zvaničnu informaciju da nisu tražili uklanjanje drveća isred pravosudnih institucija, niti je prostor izvan kruga pravosudnih institucija nadležnost Slube za zajedničke poslove institucija BiH. Takođe, u Službi su nas informisali da su pravosudne institucije u aprilu 2023. godine tražile uklanjanje stabala u krugu institucija jer je tokom nevremena došlo do oštećenja vozila. Takođe, navode da su sklopili ugovor sa preduzećem Park o hortikulturalnom uređenju ali isključivo unutar pravosudnog kompleksa, nikako izvan njega, tačnije nikako iza ograde – pojasnila je Vulićeva.

S obzirom da je sječa drveća izazvala veliku pažnju javnosti iz više aspektata, uključujući i bezbjednosni, i da su informacije iz institucija kontradiktorne, te da upravo to, između ostalog, izaziva sumnju, Vulićeva je u poslaničkom pitanju predsjedniku Suda BiH navela da je važno dobiti cjelovit odgovor na ovo pitanje.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakVišković: Na Sretenje u Orašcu zapaljena iskra slobode
Naredni članakDOBOJ: Đurić: Klasična muzika treba podršku publike koju treba izgraditi