Doboj

DOBOJ: Divlje deponije niču i pored postavljenog video-nadzora (FOTO)

Od 2017. do 2019. godine radilo se na mapiranju divljih deponija na području Doboja. Registrovano je više od 179 divljih deponija. Najviše ih ima uz rijeku Bosnu i u ruralnim područjima Grada.

Na području Mjesne zajednice Kotorsko registrovano je 14 divljih deponija. Kako su rekli iz ove mjesne zajednice pokušavaju na sve načine da riješe problem sa deponijama, ali nije samo problem u nesavjesnom domaćem stanovništvu, već i u prolaznicima, koji usput bacaju smeće.

-To je žalosno i tužno, jer to smeće je bolest ovog vremena. Mi smo organizovali odvoz smeća dvaput mjesečno za izuzetno male pare, tj. za tri marke mjesečno. Međutim, i pored toga mnogi neće i radije voze smeće po tim divljim deponijama – izjavio je Mehmed Trnjanin, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kotorsko.

Mehmed Trnjanin, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kotorsko

Rijeke i potoci najviše su ugroženi i na području trebavskog sela Paležnica Donja. I oni imaju problem sa ljudima koji prolaze u tranzitu.

Ne znam iz kojih razloga, ali tamo gdje nema kuća, odnosno gdje nema urbanog dijela naselja, tamo izbacuju smeće. Najviše se odlaže kućni otpad, bukvalno u vrećicama se iz auta baca pored puta. Naročito tamo gdje se put dodiruje sa riječicom, tu im je ne znam iz kojih razloga najpogodnije da izbaciju ili odlažu taj kućni otpad – rekao je Miroslav Milošević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Paležnica Donja.

Miroslav Milošević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Paležnica Donja

Prema podacima koje su dobili otpad se nelegalno najviše odlaže u mjestima Kostajnica, Osječani, Kladari i Podnovlje. Hitno su uklonjenje tri najkritičnije deponije. Pokušali su uticati na svijest građana realizujući projekat sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske.

Postavili smo 29 kamera i 30 tabli upozorenja. Nadamo se da ćemo na taj način uticati na svijest građana o štetnosti nelegalnog odlaganja otpada. Svi zajedno trebamo se više potruditi da sačuvamo našu životnu sredinu, kako za nas, tako i za sva buduća pokoljenja – izjavio je Alen Petković, Gradska uprava Doboj.

Alen Petković, Gradska uprava Doboj

U toku je realizacija projekta, koji bi trebao da utiče na podizanje svijesti o štetnim posljedicama divljih deponija i važnosti očuvanja životne sredine.

Ciljna grupa su nam svakako i mlađa i starija populacija. Počećemo od onih najmlađih u osnovnim školama, jer je važno da oni saznaju koliko je stvarno bitna svijest o zaštiti životne sredine, odnosno da ona kod njih bude na većem nivou – rekla je Milica Pavlović, koordinator projekta.

Milica Pavlović, koordinator projekta

Kazne za nepropisno odlaganje otpada kreću se u rasponu od 100 do 1.000 KM za fizička lica i od 1.000 do 10.000 KM za pravna lica.

Foto: rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Back to top button
Close