Vijesti

Danas u manastiru Vozućica sjećanje na dabrobosanske mučenike

Sveta liturgija u manastiru Vozućica u opštini Zavidovići u FBiH biće služena danas, kada Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja dabrobosanske mučenike među kojima je vozućki sveštenik Jovan Zečević koji je postradao u nekom od logora 1941. godine.

Liturgiju će služiti protojerej-stavrofor Zoran Živković, koji je pozvao Vozućane i sve vjernike da svojim prisustvom i molitvom prizovu sjećanje na stradalnike koje srpski narod ne smije i neće zaboraviti. 

“Teška istorija nas uči da stradanja našeg naroda i sveštenika, među kojima je Jovan Zečević, ne smijemo da prepustimo zaboravu da bi naša budućnost bila bolja, a stradanja nikada više nikome ponovljena”, rekao je Živković Srni. 

Sveštenika Zečevića je SPC proglasila za sveštenomučenika i ubrojala u sveštenomučenike dabrobosanske. 

Jovan Zečević rođen je 1895. godine u tada Bosanskom Novom. Završio je Bogosloviju u Sarajevu, a tamo je bio u grupi Gavrila Principa, zbog čega su ga austrijske vlasti osudile na četvorogodišnju robiju teške tamnice koju je izdržao kao gimnazijalac. 

Rukopoložen je za đakona i sveštenika 1922. godine. 

Ustaše su ga uhapsile u Zavidovićima i u junu 1941. godine odveden je sa grupom Srba u teretnom vagonu u Koprivnicu, a njega su posebno mučili. 

Iz Koprivnice je odveden u nepoznatom pravcu i nikad se nije vratio. 

Liturgija povodom praznika Svetih mučenika dabrobosanskih će biti služena u 10.00 časova u manastiru koji je, prema narodnom predanju, zadužbina srpskog kralja Dragutina Nemanjića iz 14. vijeka. 

Ovaj manastir je imao veoma tešku i burnu istoriju, rušen je i skrnavljen, ali se uvijek pobjednički dizao iz pepela. 

U toku svoje istorije bio je posvećen Svetom Nikoli, Pokrovu Presvete Bogorodice i, nakon obnove na dan osveštanja 1865. godine, posvećen je Presvetoj Trojici – prazniku koji je u narodu poznat kao Duhovi, pod čijim patronatom se i danas nalazi. 

I nakon posljednjeg rata ruševine ovog pravoslavnog hrama su devet godina obnavljane, a Manastir Sveta Trojica – Vozućica ponovo osveštan 25. jula 2015. godine. 

Tim povodom, najavio je Živković, u nedjelju, 21. jula, u Manastiru će biti služena liturgija četiri godine od njegovog osveštanja.

Foto: facebook.com

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close