Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Na ročištu održanom 24. januara, svjedok Tužilaštva BiH nekadašnji načelnik štaba Trećeg korpusa Kadir Јusić izjavio je da je odred “El mudžahedin” 1993. godine stavljen u sastav tog korpusa i da je Mahmuljin, kao komandant, bio odgovoran da kontroliše izvršenje naređenja i kontaktira sa njima.

“Јedini čovjek koji je u komandi mogao da kontaktira s njima bio je Sakib Mahmuljin koji je za to bio ovlašten. Sa njima je bilo teško ostvariti kontakt”, rekao je Јusić.

On je potvrdio da je u vojnoj akciji “Farz 95” napada na Vozuću, osim drugih jedinica, učestvovao i odred “El mudžahedin”, koji je u toj operaciji bio pretpočinjen 35. diviziji.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin”, ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.

Izvror: SRNA

Prethodni članakGarancije RS za pokriće dugova
Naredni članakU subotu poznati kandidati SDS-a