Opozicija u Narodnoj skupštini RS zatražila je od Vlade da precizira kome će i za koje projekte biti odobrene garancije Republike Srpske za kreditna zaduženja u ovoj godini do iznosa od 750 miliona KM.

Tokom oštre rasprave podsjetili su na propali projekt u oblasti tekstilne industrije, gdje je garancije od 12 miliona KM dao Parlament.

Opozicionari su zamjerili Vladi da krije za koje projekte će RS garantovati, iako, tvrde, usvajanjem ove odluke ukupna zaduženost u ovoj godini će biti veća za milijardu KM.

U Vladinoj odluci se navodi da se garancije RS mogu izdati za kreditna zaduženja jedinica lokalne samouprave, fondova socijalne sigurnosti, Investiciono-razvojne banke RS i fondova kojima ona upravlja, kao i javnih preduzeća i institucija javnog sektora u vezi s finansiranjem kapitalnih investicija, refinansiranjem postojećeg duga, finansiranjem prenesenih obaveza, finansiranjem budžetskog deficita i osiguravanjem sredstava radi izmirenja zakonom utvrđenih prava.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra da će ove garancije ići za pokrivanje dugova, a najmanje za kapitalna ulaganja, čega nedostaje u RS, dok je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Radovan Višković rekao kako se garancije trebaju dati za investicije.

U ime Koalicije “Domovina” Admir Čavka je pozvao na ulaganja, posebno u energetski sektor, a da pravosuđe treba da ispita sve zloupotrebe u dosad datim garancijama.

Rasprava u parlamentu je u nekoliko navrata odstupala od dnevnog reda, jer je ponovo pokrenuto pitanje nabavke radara i sigurnosnih kamera za kontrolu saobraćaja, a za potrebe MUP RS po sistemu javno-privatnog partnerstva.

Čavić je istakao da se ovim poslom krši Zakon o budžetskom sistemu, jer se privatoj firmi daje novac od kazni, a nastupiće i šteta po budžet RS.

To ne smatra ministar finansija Zoran Tegeltija, koji se pozvao na studiju koju je, kaže, pripremila jedna nezavisna konsultanska kuća, te dodaje da u svemu nema nikakvih troškova za Vladu RS, ni za građane koji se budu držali ograničenja brzine.

Parlament rad nastavlja i sutra razmatranjem prijedloga zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, gasu, stranim ulaganjima te, između ostalog, i o Nacrtu zakona o zaštiti žrtava ratne torture.

Izvor: Fena

Prethodni članakLavrov danas stiže u Srbiju
Naredni članakDanas nastavak suđenja Mahmuljinu za zločine nad Srbima