U većini slučjeva, kašalj je kratkotrajna pojava. Rijeđe, kašalj traje nekoliko nedjelja, mjeseci ili čak godina. Kašalj koji traje osam nedjelja ili više naziva se hroničnim kašljem. Kašalj nije prijatan, ali je za jednu stvar čak i koristan.

Kada kašljete, iz disajnih puteva izbacujete sluz i strane materije koje mogu iritirati pluća. Kašalj takođe može biti odgovor na upalu ili bolest. Čak i hronični kašalj često ima uzrok koji se može liječiti, kao što su to alergije. Međutim, hronični kašalj može imati veliki uticaj na život. Može vas držati budnim noću i otežati svakodnevne aktivnosti. Zato bi trebalo da vaš ljekar provjeri svaki kašalj koji traje duže od nekoliko nedjelja.

Najčešći uzroci hroničnog kašlja su: astma, refluks kiseline (GERB), bronhitis, lijekovi za snižavanje krvnog pritiska, pušenje, prašina…

U zavisnosti od toga šta uzrokuje kašalj, ovi savjeti vam mogu pomoći da ga se riješite:

Pijte dosta vode

Dodatna tečnost će omekšati i razblažiti sluz. Tople tečnosti poput čaja i bujona mogu biti posebno umirujuće za grlo. Nemojte jesti 2-3 sata prije spavanja.

Ako imate refluks kiseline, pokušajte da izbjegnete prejedanje i jedenje u roku od 2 do 3 sata prije spavanja. Gubitak težine takođe može pomoći, ako prekomjerna težina ili gojaznost doprinose simptomima.

Ovlaživač vazduha

Uključite ovlaživač da biste dodali vlagu u vazduh, ili se istuširajte pod vrućim tušem i udišite paru.

Redovno ispirajte nos

Koristite fiziološki sprej za nos ili uređaj za ispiranje nosa. Slana voda će se razrijediti sluz koja izaziva kašalj i organizam će je lakše eliminisati.

Ostavite cigarete

To je ključni korak ako želite da se oslobodite dugotrajnog kašlja.

Pijte čaj od sladića i đumbira

Sipajte u čajnik kašiku korijena sladića i kašičicu đumbira, prelijte to sa pola litra vode i kuvajte na tihoj vatri pet minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Pijte dva puta dnevno po šolju čaja.

Pijte sok od šargarepe

Sok od šargarepe je odličan za pluća i jačanje imuniteta. Popijte svaki dan po decilitar soka od šargarepe ili još pojedite jednu veliku šargarepu. To će vremeno znatno ublažiti kašalj.

Foto: Pexels

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakZa liječenje 16 mališana u inostranstvu lani izdvojeno tri miliona KM
Naredni članakDa li je zdrava kafa s mlijekom – domaća ili instant