Vijesti

Cvijanović: Vjerujem u ono što Srpska radi u borbi sa pandemijom

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas da su republičke institucije tokom krize uzrokovane virusom korona bile efikasne, te da će nastaviti da sprovode svoje aktivnosti s ciljem da Srpska bude što bolja i efikasnija u borbi sa ovim problemom i saniranju njegovih posljedica.

– Vjerujem u ono što radi Republika, jer nismo jedini suočeni sa ovom krizom. Svi su suočeni i niko nije našao neko bolje rješenje od onog što radimo u Srpskoj – rekla je Cvijanović na konferenciji za novinare nakon sastanka zvaničnika Srpske sa predstavnicima zdravstvenog sektora, nadležnih institucija i lokalnih zajednica o složenoj i pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u Srpskoj.

Cvijanović je istakla da će ova kriza trajati još neko vrijeme, ali da je danas od predstavnika različitih institucija čula da su spremni da rade i uhvate se u koštac sa svim problemima.

Ponovila je da rješenja, poput pronalaska lijeka za virus, i dalje, nažalost, nema, zbog čega ostaje apel stanovništvu da se pridržava svih propisanih mjera u smislu zaštite zdravstvenog sektora i privrede.

Cvijanović je rekla da su i najnovije mjere Srpske u vezi sa virusom usmjerene na saniranje postojećih problema, ali i ka predupređivanju potencijalnih opasnosti.

– One se ne razlikuju od mjera koje se provode širom svijeta i mi smo svjesni činjenice da nije moguće ponovo zaključati društvo i obustaviti sve aktivnosti. Dakle, moramo naći potreban balans između onog što je propisana mjera i cilj koji se želi postići – rekla je Cvijanović i dodala da bez očuvanja zdravlja i ekonomije nema života, ali ni društva i zajednice.

Predsjednica Srpske je rekla da je skraćenje radnog vremena u ugostiteljstvu u Srpskoj minimalno u odnosu i na ono što se dešava u okruženju.

– To su male intervencije, jer imate zemlje gdje je potpuno obustavljen rad takvih objekata koji će trajati sedmicama i više – podsjetila je Cvijanović.

Ona je rekla da je mjera obustave nastave u školama privremena, te da je uvedena zbog širenja virusa u zajednici, što je pogodilo mnoge porodice.

– Znamo da postoje uslovi da u narednom periodu izbalansiramo ovaj pristup i da nastava što više i kad god je to moguće bude redovna i u školama. Međutim, bitno je da uvijek imamo rezervnu varijantu, a to je brzi prelazak na kombinovani način nastave ili samo na onlajn nastavu – rekla je Cvijanović i dodala da se od narednog ponedjeljka u Srpskoj vraća redovna nastava u skladu sa odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije.

Cvijanović je navela da je u borbi sa virusom i dalje potrebna tijesna saradnja republičkih i lokalnih vlasti, ali i sa prijateljima širom svijeta.

Ponovila je da se mora voditi računa o tome da su radnici u zdravstvenom sektoru pod posebnim pritiskom.

Cvijanović je navela da su u borbi sa virusom moguće greške, ali da one moraju biti izuzetak, a ne pravilo.

– Moramo voditi računa da svaka naša greška, ako je učestala ili ako je ne daj Bože namjerna, može proizvesti velike posljedice – navela je Cvijanović.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close