Glasanje ambasadora BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatka Lagumdžije za antirusku izjavu u Savjetu bezbjednosti UN čin je koji samo destabilizuje BiH, uništava povjerenje među narodima i Bošnjacima će se jednog dana vratiti kao bumerang, izjavio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

On je u Beogradu izjavio da Bošnjaci sve rade smišljeno, da je sve dogovoreno ranije i onda Srbe dovode u poziciju da moraju da se bune i da objašnjavaju da je sve učinjeno mimo njihove volje.

Stevandić je naglasio da je “srbofobija izvorno rusofobija” tako da Lagumdžija i ostali sada misle da su nanijeli štetu Srbima i Rusima i njihovim međusobnim odnosima.

– A naši međusobni odnosi nisu protiv interesa BiH. Oni su mnogo stariji od trenutnog ukrajinskog sukoba, izdržali su mnogo teža vremena i nisu usmjereni protiv Bošnjaka i Hrvata – rekao je Stevandić.

On sumnja da će ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković iskreno odgovoriti na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović da hitno i bez odgađanja u što kraćem roku dostavi informacije o okolnostima koje su prethodile postupku ambasadora Stalne misije BiH pri UN Zlatka Lagumdžije.

– On se čuva da ne povrijedi svoje zapadne mentore i igra tu neku vrstu slaloma tako da i ako odgovori, to će biti neiskren odgovor – uvjeren je Stevandić.

Lagumdžija je spornu zajedničku izjavu 47 zemalja potpisao u Njujorku bez odobrenja Predsjedništva BiH, koje je jedino nadležno za kreiranje spoljne politike.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakCvijanović: Opstanak dogovora iz Laktaša vodi početku pristupnih pregovora
Naredni članakDOBOJ: U nedjelju, 11 februara Prvi amaterski turnir u stonom tenisu „Doboj 2024” (FOTO)