Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da Bošnjaci hoće državu, a ne znaju da se ponašaju kao država, hoće poštovanje drugih, a nemaju poštovanje za svoju državu, hoće, tobože, njen uspjeh, a sve rade da ostane neuspješna i više tuđa nego što je naša koji u njoj živimo.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu potpredsjednika Federacije BiH (SDA) Refika Lende da ako predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bude tražio da se razgovara o Ustavnom sudu BiH koji je dejtonska kategorija da će onda, kako kaže, “otvoriti pitanje naziva Republike Srpske”, Cvijanović je odgovorila da su to neuporedive stvari po više osnova.

– Između ostalog, i po tome što je za strane sudije predviđeno da nakon pet godina mogu biti zamijenjeni domaćim sudijama, a pitanje naziva Republike Srpske nigdje nije u Dejtonskom sporazumu ili njegovom Aneksu četiri, koji je Ustav BiH, dovedeno u pitanje ili vezano za neki rok – podsjetila je Cvijanović.

Ona je naglasila da se pitanje stranih sudija, kao i vandejtonskog, odnosno nelegalnog djelovanja visokih predstavnika vezuju za diskusiju o tome da li oni mogu da postoje u suverenoj zemlji ili u zemlji za koju se još kaže da učestvuje u procesu evropskih integracija ili ne.

– Naravno da ne mogu, i naravno da je na sceni apsolutna zloupotreba međunarodnog prava, ali i evidentan deficit suvereniteta. To da su i OHR i strane sudije politički alati bošnjačke politike, ali i pristupa pojedinih stranih aktera u vršenju neustavne i nelegalne centralizacije BiH, nije nikakva tajna. Isto tako, nije tajna ni da su upravo ti alati doveli BiH u jedno totalno zakržljalo i podaničko stanje – istakla je srpski član Predsjedništva BiH.

Ona je poručila da im za takvo stanje nisu krivi ni Republika Srpska ni njeno ime, o čijoj promjeni Lendo i njemu slični mogu samo da maštaju.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakStevandić: “Trojka” opterećena stranim mentorstvom – nema informacija o sastanku u Mostaru
Naredni članakTegeltija: SDA Bošnjacima nametnula okvir u kojem je kompromis sa Srbima i Hrvatima izdaja