Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da jedino predstavnici Republike Srpske vrše pritisak da se postigne dogovor lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH i brzo pristupi pregovorima sa EU, a da su partije “trojke” opterećene stranim mentorstvom i napadima unutar Federacije BiH.

Stevandić je rekao da trenutno nema informaciju o održavanju eventualnog sastanka partija u vlasti na nivou BiH u Mostaru, ističući da Srpska nikada nije mijenjala svoje stavove i da se na Srpsku moglo računati u procesu EU integracija.

– Zastoj je uvijek bio do onih koji, bilo pod stranim ili unutrašnjim pritiskom, mijenjaju svoje stavove – naveo je Stevandić za Srni.

Stevandić je dodao da pritisak da se postigne dogovor povremeno vrši i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

– “Trojka” je opterećena stranim mentorstvom i unutrašnjim napadima iz Federacije BiH za koje ne razumiju da će ih učiniti na kraju nesposobnim ukoliko budu podlijegali tom pritisku jer neće uraditi ništa, a kada ne uradiš ništa onda si završio političku karijeru. Tako da, ipak je sve do njih i ipak mi nemamo neki problem sa gospodinom Čovićem – istakao je Stevandić.

On je naglasio da je stav Republike Srpske jasan, te podsjetio da su predstavnici Srpske i tokom sastanka u Laktašima biti ti koji su vršili pritisak da se postigne dogovor i prednjačili na EU putu.

– Što ne znači da nama sve na tom putu odgovara, ali je činjenica da smo bili najkorektniji i najracionalniji – rekao je Stevandić.

Nakon što je održan sastanak lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH u prošli četvrtak, 8. decembra, Sarajevu, Čović je izjavio da bi krajem ove sedmice mogao biti održan novi sastanak u Mostaru ukoliko bi bila usaglašena tri zakona – o Sudu BiH, o sukobu interesa i izborni zakon.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je juče u Banjaluci da je Republika Srpska htjela da bude načinjen pomak zbog evropskog puta BiH, a da su glavni krivci za neuspjeh na ovom putu partije iz Federacije BiH okupljene oko “trojke”.

On je naveo da sastanak u Mostaru nije potvrđen, nego je samo ponuđeno da bude održan, te poručio da sjedište apelacionog odjeljenja Suda BiH neće biti u Sarajevu i da, ako ne bude uvažen stav iz Srpske – dogovora nema.

Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Izvor: SRNA

Prethodni članakLendo: Otvoriću pitanje naziva Republike Srpske
Naredni članakCvijanović: O promjeni imena Srpske, Lendo i njemu slični mogu samo da maštaju