Advokatska komora Republike Srpske obilježila je danas u Banjaluci 30 godina od osnivanja, a svečanoj akademiji je prisustvovao ministar pravde Miloš Bukejlović koji je istakao da je advokatura profesionalna i samostalna djelatnost koja se u Srpskoj odvija veoma uspješno.

“Ministarstvo pravde uvijek u zakonskim rješenjima koja predlaže nastoji da izađe u susret kako građanima tako i svim djelatnostima koje su pod našim resorom. Jedan vid prijedloga akta nove advokatske tarife je donesen, a daljom saradnjom i razgovorom utvrdićemo detalje akta”, rekao je Bukejlović novinarima.

Predsjednik Advokatske komore Dalibor Mrša rekao je da je advokatura veoma važna za uređeno društvo i funkcionisanje pravosudnog sistema.

On je naglasio da je u Republici Srpskoj veoma velika zainteresovanost za ovu djelatnost.

“Trideset godina Advokatske komore Republike Srpske je značajan jubilej, ali suštinski proslavljamo 140 godina advokature u BiH”, rekao je Mrša.

Predsjednik Međunarodne unije adviokata Žaklin Skot rekla je da su advokati posebna porodica kojih u svijetu ima više od 20 miliona i da su svi ujedinjeni radi borbe za vladavinu prava i primjenu svih principa važnih za advokaturu.

“Posebno me impresionira što je na Balkanu, bez obzira na sva dešavanja u prošlosti, advokatura uvijek bila složna”, rekla je Skotova.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović, predstavnici predsjednika Republike Srpske i predsjednika Narodne skupštine, predstavnici advokatskih komora iz Srbije, Grčke, NJemačke, Francuske, te predstavnici pravosudnih institucija u Srpskoj i BiH.

U imenik advokata Advokatske komore Republike Srpske je upisano 638 advokata, stručnih saradnika za pravne poslove je 135, a advokatskih pripravnika je 239.

Foto: Facebook/Miloš Bukejlović, rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Obnovljen rad Društva ljekara medicine rada
Naredni članakSrpska bogatija za 18 beba; U Doboju na svijet došlo petoro mališana