Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je u kasarni “Kozara” u Banjaluci da je danas sa istorijske distance važno posvjedočiti da je bila sudbonosna odluka o formiranju Vojske Republike Srpske, koja je imala ključnu ulogu u odbrani srpskog naroda.

On je naglasio da je obaveza čuvati slobodu za koju se Srpska izborila i njegovati kulturu sjećanja na sve poginule junake, kao i tradiciju obilježavanja dana kada je Vojska Republike Srpske formirana.

– Da u miru gradimo bolju budućnost – u kojoj nema mjesta za sve one kojima mi kao narod ne smetamo – poručio je Goganović u obraćanju u banjalučkoj kasarni “Kozara” na centralnoj svečanosti obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

On je podsjetio da je opredjeljenje Republike Srpske poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji BiH definiše kao državnu zajednicu sastavljenu od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Goganović je naglasio da se sve u BiH mora graditi na međusobnom dogovoru i bez nametanja.

– Što se prije ovo prihvati – krenućemo ka prosperitetu i boljoj budućnosti – ocijenio je Goganović.

Kada je riječ o sistemu odbrane i Oružanim snagama, Goganović je naveo da Zakon o odbrani definiše postojanje Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, koji njeguje tradiciju postojanja Vojske Republike Srpske.

Goganović je zahvalio srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović za saradnju i podršku, te predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, za koga je istakao da je najjači politički lider i pokrovitelj važnih istorijskih događaja.

– Hvala svima što ste danas ovdje sa nama. Pozivam sve u BiH da se zajednički dogovaramo, uvažavamo, krenemo ka suživotu, toleranciji – rekao je Goganović.

U Centralnoj spomen-sobi Vojske Republike Srpske u kasarni “Kozara” u Banjaluci danas su povodom Dana Vojske Srpske položeni vijenci borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te je služen parastos.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Fizička aktivnost – preduslov za zdrav i dugovječan život (VIDEO)
Naredni članakU Bijeljini obilježen Dan Vojske Republike Srpske (FOTO)