Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je da Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru predstavlja akcelerator koji dinamiku saradnje i dosadašnjih odnosa Srpske i Srbije podiže na novi nivo, kao i da ono što istorija i današnjica uče jeste da srpski narod to ne koristi protiv, već za unapređenje odnosa sa svima drugima.

Budimir je istakao da u BiH bilo kakvo srpsko ili svesrpsko povezivanje ne odgovara.

On je naglasio da su Srbi izvan Srbije – u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji trebali i ranije da se susretnu i odgovore na sve pritiske i pokušaje dominacije nad njima.

Sada je cilj, istakao je Budimir, da puni spektar kapaciteta kompletnog srpskog korpusa daje odgovore na istorijske, tehničke, političke, ekspertske izazove.

– To je cilj i to je ono što plaši sve druge, jer znaju da kad su Srbi objedinjeni oko bilo čega, da su iznad svih – rekao je Budimir za Srnu.

On je napomenuo da je do sada često zloupotrebljavana priča o 9. januaru, te poručio da ne može razumjeti političare u Srpskoj koji su nasjeli na takve jeftine floskule.

Budimir je podsjetio da je 9. januar Dan Republike i regulisan zakonom.

– To je jedan od svetih datuma Republike Srpske, kao što je i Sretenje sveti datum za svesrpski narod. To je dan srpske državnosti – naglasio je Budimir.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: SRNA

Prethodni članakKošarac: Srpska protiv svega što simbolizuje lažni visoki predstavnik
Naredni članakDOBOJ: Ukupno 11 pisanih prijava prisustva i napada pasa lutalica