Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da je politika Republike Srpske protiv svega što simbolizuje lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit – antiustavno i antidejtonsko djelovanje, unitarizacija, kolonijalizacija i nedemokratsko miješanje stranaca u unutrašnja pitanja.

Košarac je istakao da je Republika Srpska potpisnik svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma u kome je Srpska punim imenom navedena 57 puta, a kroz odrednicu entitet još 95.

– BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Srpska ima suverenitet koji je unijela u BiH – naveo je Košarac na Instagramu, reagujući na jučerašnji kominike UO Savjeta za sprovođenje mira u kome se tvrdi da entiteti postoje isključivo na osnovu Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet, te da Republika Srpska nije potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

On je naglasio da je politika Republike Srpske striktno poštovanje Dejtona i Ustava, te unutrašnji dogovor domaćih političara.

Prema njegovim riječima, nelegitimni stranac se drznuo da drži slovo o poštovanju Dejtonskog sporazuma, u vječitoj težnji da se u ovoj zemlji ustoliči kao kolonijalni upravnik.

Košarac je upitao otkud mu pravo da uopšte govori o institucijama Srpske i njenim legitimno i legalno, narodnom voljom, izabranim predstavnicima.

– To “pravo” on crpi iz nekog paralelnog univerzuma u svojoj glavi na osnovu nepostojeće potvrde Savjeta bezbjednosti UN. To `pravo` crpi iz PIK-a, nedejtonskog tijela, koje čak ne predstavlja ni međunarodnu zajednicu, već samoorganizovanu grupu zapadnih ambasadora, čija mišljenja ne obavezuju nikoga u ovoj zemlji – naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, to sasvim dovoljno govori o BiH.

– Iluzorno je očekivati da BiH opstane, a kamoli krene naprijed, sve dok o njenoj sudbini odlučuje lažna pojava i podvala oličena u Kristijana Šmita – zaključio je Košarac.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakEgić: Bitka za Koridor jedna od najvažnijih
Naredni članakBudimir: Srbi iznad svih kad su objedinjeni