High Tech

Audi Q8- prve fotografije

Nakon što su na Internet dospele prve fotografije modela Q8, nemački proizvođač održao je u Kini zvaničnu promociju ovog vozila.

Audi je sa Q8 zakoračio u svet luksuznih kupe-krosovera u kome je dugi niz godina bio usamljen BMW X6.

Pre nekoliko godina i Mercedes se uključio u ovaj automobilski segment modelom GLE Coupe, a sada im se najzad pridružio i treći član velike nemačke premijum trojke.

Pogledajte video:

Audi Q8 slične je dužini i širine kao i konzervativni rođak Q7, ali je od njega nešto niži. Međuosovinsko rastojanje od skoro 3 metra (2.997 mm) garantuje visok komfor putnicima na zadnjim sedištima.

Zapremina prtljažnika takođe je veoma izdašna (605-1.755 l), a proizvođač se pohvalio da u gepek komotno mogu da stanu dve poprečno postavljene torbe sa štapovima za golf.

Audi Q8 postavljen je na mehaničku platformu koja predstavlja kombinaciju aluminijuma i čelika visoke čvrstoće, a masa praznog vozila – u verziji sa 3.0 V6 TDI motorom – iznosi 2.145 kg. Koeficijent otpora vazduha ovog modela je 0,34, što nije loš rezultat za jedan SUV automobil.

Audi Q8 debitovaće sa pomenutim 3.0 V6 TDI agregatom koji isporučuje 290 ks (213 kW) i 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Ovaj motor koristi tehnologiju takozvanog “blagog hibridnog pogona” koji obuhvata električni sistem od 40 volti, litijum-jonsku bateriju, starter i alternator.

Sistem omogućava da se, po potrebi, SUV kreće sa potpuno isključenim motorm do brzine od 160 km/h i da rekuperira do 12 kW snage prlikom usporavanja. Audi tvrdi da se zahvaljujući ovoj vrsti hibridnog sistema u realnim uslovima eksploatacije uštedi oko 0,7 l/100 km.

Automobil je opremljen quattro pogonom na sva 4 točka, a snaga se prenosi putem osmostepenog Tiptronic automatskog menjača. Od 0 do 100 km/h, Audi Q8 sa ovim motorom stiže za 6,3 s.

Početkom 2019. ponuda motora biće proširena još jednim 3.0 TDI dizelašem i 3.0 TFSI benzincem sa 344 ks (253 kW).

Audi Q8 izrađivaće se u Slovačkoj, u fabrici u Bratislavi, a u prodaji će se pojaviti tokom jeseni i to najpre u Nemačkoj.

(B92)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close