Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH ocijenjeno je da glasanje ambasadora BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatka Lagumdžije za antiruski pamflet u Savjetu bezbjednosti UN predstavlja štetan potez za prijateljske odnose dvije zemlje napravljen uprkos ustavnoj odredbi o vodećoj ulozi Predsjedništva BiH u oblasti spoljne politike.

Iz ruske Ambasade su povodom jučerašnjeg poteza Lagumdžije izrazili nadu da će političari u BiH koji slijepo idu u pravcu zapadnog neokolonijalnog kursa odustati od jednostranih i nelegitimnih koraka koji ne odgovaraju realnim interesima građana BiH.

Iz Ambasade BiH nadaju se i da će se takvi političari u BiH osvijestiti i naći u sebi snagu da priznaju pravednost politike Rusije u stvaranju poštenog i bezbjednog svijeta.

Iz ovog diplomatskog predstavništva saopštili su da su sa velikim žaljenjem primili vijest o glasanju Lagumdžije.

– Takva situacija izgleda da ima posebno nečuven karakter u svjetlu terorističkih akcija kijevskog režima protiv objekata civilne infrastrukture, varvarskog namjernog uništavanja civila, kao što se ovih dana dogodilo u Donjecku- rekli su Srni iz ruske Ambasade povodom potpisa koji je u ime BiH, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, Lagumdžija stavio na saopštenje kojim se poziva Rusija “da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine”.

Ambasador BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatko Lagumdžija nije imao odobrenje Predsjedništva BiH da se na zasjedanju UN svrstava ni na jednu stranu prilikom rasprave o dešavanjima u Ukrajini, ali je ipak juče u ime BiH potpisao saopštenje kojim se poziva Rusija “da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine”.

Lagumdžija je to uradio i lično ime i bez saglasnosti Predsjedništva BiH, u čijoj je nadležnosti spoljna politika.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakOčekivanja da će BiH dobiti pozitivno mišljenje i preporuku na putu ka EU
Naredni članakŠpirić: Uspješne su samo reforme koje su rezultat unutrašnjeg dogovora