Članovi Predsjedništva BiH izrazili su očekivanje da će Evropska komisije dati pozitivno mišljenje i preporuku, na osnovu kojih će Evropski savjet donijeti odluku o početku pregovora o pristupanju BiH sa EU.

Oni su danas u Sarajevu upoznali predsjednika Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i premijera Holandije Marka Rutea sa napretkom koji je BiH postigla i naporima koji su učinjeni da bi se ispunili preduslovi za dalji napredak na evropskom putu.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost Fon der Lajenovoj i Ruteu na posjeti kojom se potvrđuje posvećenost evropskoj perspektivi BiH, saopšteno je iz Predsjedništva.

Fon der Lajen i Rute su pozdravili odluku Evropskog savjeta iz decembra prošle godine o otpočinjanju pregovora, uz neophodan napredak i usklađenost sa kriterijumima za članstvo.

Oni su rekli da današnja posjeta ima za cilj da ohrabri sve u BiH da iskoriste aktuelnu situaciju na kontinentu i pozitivan momentum u EU kako bi se ostvario napredak na evropskom putu.

Na sastanku je bilo riječi i o Planu rasta Evropske komisije koji se odnosi na Balkan, a koji otvara vrata ka jedinstvenom evropskom tržištu kroz sedam ključnih oblasti.

Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili usvajanje Plana rasta, ističući njegovu važnost za ekonomski razvoj i napredak, a u korist svih građana u BiH i istakli su posvećenost dijalogu, reformskom i evropskom putu zemlje.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakFon der Lajen: Otvaramo vrata za djelovanje na zajedničkom EU tržištu; Moguća milijarda evra za BiH (VIDEO)
Naredni članakAmbasada: Štetan korak Lagumdžije za prijateljske odnose BiH i Rusije