Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra da reforme, koje su neophodne za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom, ne smiju biti nametnute nego moraju da budu kreirane u BiH kao rezultat unutrašnjeg dogovora.

Na sastanku sa predsjednikom Evropske komisije Urusulom fon der Lajn i premijerima Holandije i Hrvatske Markom Ruteom i Andrejem Plenkovićem, Špirić je naglasio da politička klima u BiH ne pogoduje da se domaći akteri u potpunosti posvete aktivnostima koje će ubrzati potrebne reForme.

– Tome najviše doprinosi nametanje zakona koje vrši nelegitimni visoki predstavnik i to je remetilački faktor u BiH, jer svojim nametanjem dezavuiše parlament, ponaša se kao nad-institucija, nad-parlament, nad-vlast… To nije i neće biti prihvatljivo jer samo zakonski prijedlozi koji su rezultat unutrašnjeg dogovora imaju šansu da budu prihvaćeni – naglasio je Špirić.

On je dodao da se zalaže za dogovor, poštujući interese svih koji žive u BiH, jer bi to bio najbolji put ka EU i otvaranju pregovora.

Špirić je u izjavi za Srnu naglasio da je jasan stav Republike Srpske da je neophodno ispuniti svih 14 prioriteta, uključujući i one koji se odnose na zakone o Ustavnom sudu i stranim sudijama, te da bi nedavni dogovor stranaka u Laktašima mogao biti dobar podstrek za brži put ka EU.

Ocjenjujući današnju posjetu visoke delegacije iz EU, Špirić je naglasio da je to dobar podstrek za BiH, ali da nema uvezenih rješenja za BiH nego svaka aktivnost mora biti plod dogovora.

– Moramo napustiti matricu vječitog nepovjerenje i zabluda da će neko spolja donijeti idealna rješenja. Dobra i sprovodiva rješenje su naš unutrašnji dogovor, a sasvim je sigurno da bi pozitivan signal iz Evropske unije o otvaranju pregovora bio dobar podstrek za dalji napredak BiH – istakao je Špirić.

Foto: rtrs.tv

Izvor. SRNA

Prethodni članakAmbasada: Štetan korak Lagumdžije za prijateljske odnose BiH i Rusije
Naredni članakDOBOJ: Održano donatorsko veče za infrastrukturne projekte Fudbalskog kluba „Sloga” (FOTO/VIDEO)