Evropski put BiH usporava bošnjačka politička struktura, koja napušta unutrašnji politički dogovor pod pritiskom stranog faktora i snosiće odgovornost za svaki zastoj na putu ka EU, jer bespogovorno prihvata naredbe američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija, ocijenio je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac.

Košarac je istakao da je jasno da “trojka” nema kapacitet i da nije dosljedna u sprovođenju onoga što je dogovoreno na sastancima partnera u vlasti na zajedničkom nivou, te da se drugačije ne može objasniti situacija u kojoj, nakon svakog od tih sastanaka i postignutog dogovora, zvaničnici “trojke” dopunjavaju ili mijenjaju mišljenja na osnovu instrukcija Marfija i Kristijana Šmita.

– Nažalost, `trojka` je postala alat u rukama Marfija i Šmita za narušavanje unutrašnjeg dogovora, bez kojeg ova zemlja nema nikakvu, pa ni evropsku perspektivu – napisao je Košarac na društvenoj mreži Instagram.

On je naveo da takve situacije BiH dovode u zastoj i nemoguću poziciju, a da Republika Srpska nudi rješenja i zagovara unutrašnji dogovor o svim ključnim pitanjima.

– S druge strane, `trojka` svaki put izigra dogovor u namjeri da nastavi ispunjavati želje stranaca. Tako najavljuju da neće podržati određene zakone bez prethodne ustavne reforme, da će pokrenuti određene procese kada na dnevni red dođe legitimna i ustavna inicijativa o usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH i slično – rekao je Košarac.

Vidljivo je, ističe Košarac, da “trojka” funkcioniše po diktatu međunarodne zajednice, prvenstveno američke administracije, pod čijim pritiskom napušta dogovor partnera u vlasti, odnosno dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– To ne samo da usporava EU put i ispunjavanje uslova kako bismo dobili datum pregovora, već je evidentno da se ovakvim političkim djelovanjem želi modelirati Dejtonski sporazum. No, moraju biti svjesni da to znači nestanak BiH – poručio je Košarac.

Košarac je rekao da je od BiH napravljena kolonija u kojoj američka administracija želi da diriguje i upravlja procesima.

– Takođe, pokazuje se da američka administracija želi da bude dominantna u odnosu na EU – zaključio je Košarac. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakAmbasada SAD: Ako BiH ne učini korak naprijed u martu, krivac će biti Dodik
Naredni članakVREMENSKA PROGNOZA: Za vikend promjenljivo vrijeme uz sunčane intervale