Vlada Republike Srpske danas je dala saglasnost Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske da sa 905.000 KM finansijski podrži/sufinansira veći broj projekata.

Fond će, između ostalih, sufinansirati izgradnju vodovodnog sistema za naselja Bijela Zemlja i Pavlovići u opštini Šekovići, nabavku multifunkcionalne mašine za uklanjanje divljih deponija na području grada Doboja i za zbrinjavanje kabastog otpada, kao nastavak druge faze izgradnje reciklažnog dvorišta, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Takođe, tu su i projekti kojim se vrši ispitivanje kvaliteta voda vodotokova u Srpskoj, utvrđivanje ranjivosti podzemnih voda u zapadnom dijelu, nastavak aktivnosti utvrđivanja početnog stanja zagađenja i uspostavljanje trajnih stanica monitoringa zagađenja poljoprivrednog zemljišta.

Sredstava će biti upotrijebljena i za niz projekata za podizanje mjera energetske efikasnosti u objektima sa različitom namjenom.

Riječ je o projektima koji ispunjavaju uslove predviđene Pravilnikom o načinu i kriterijumima za dodjelu finansijskih sredstava i mjerilima za ocjenjivanje prijedloga za dodjeljivanje sredstava Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

PRIHVAĆEN GRANT ZA IZGRADNjU KORIDORA “PET CE” U IZNOSU DO 30,8 MILIONA EVRA

Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sjednici grant sredstva iz programa Evropskog zajedničkog fonda za Balkan po projektu izgradnje Koridora “Pet ce”, kojim se Srpskoj odobrava do 30.800.000 evra.

Grant sredstva namijenjena su isključivo za finansiranje Projekta izgradnje Koridora “Pet ce” u Republici Srpskoj – Projekat obilaznica Doboj – poddionica: Rudanka-Putnikovo brdo, a krajnji korisnik grant sredstava i nosilac projekta u Republici Srpskoj je banjalučko preduzeće “Autoputevi Republike Srpske”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Izgradnja auto-puta na Koridoru “Pet ce” u Republici Srpskoj jedan je od strateških prioriteta u izgradnji putne infrastrukture u Srpskoj, a izgradnja ove dionice ukupne dužine oko šest kilometara počela je 26. novembra 2021. godine, dok je rok za završetak radova 25. novembar 2024. godine.

Izgradnja, kako se navodi, uključuje i izgradnju dva velike tunela: “Putnikovo brdo jedan” i “Putnikovo brdo dva”, ukupne dužine više od dva kilometra, izgradnju mosta preko rijeke Bosne od oko 330 metara, te vijadukta dužine od oko 290 metara, a predviđena je izgradnja i devet potpornih zidova ukupne dužine 2.200 metara.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas i informaciju o stanju u oblasti zakonodavstva, te zadužila Republički sekretarijat za zakonodavstvo da ovu informaciju dostavi ministarstvima i drugim republičkim organima uprave.

Informacijom o stanju u oblasti zakonodavstva analiziraju se odluke Ustavnog suda Republike Srpske donesene u 2023. godini, a izrađuje se s ciljem da se Vlada Republike Srpske, ministarstva i drugi republički organi uprave upoznaju o pojavama koje znatno utiču na stanje u oblasti zakonodavstva i poštovanje načela ustavnosti i zakonitosti kao jednog od najznačajnijih ustavnih načela kojim se obezbjeđuje funkcionisanje pravne države i vladavina prava.

Polazeći od činjenice da se Vlada Srpske brine o izvršavanju odluka Ustavnog suda koje su konačne, obavezujuće i izvršne na teritoriji Republike Srpske, nameće se obaveza sagledavanja koliko je Ustavni sud Republike, vršeći Ustavom utvrđenu funkciju kontrole ustavnosti i zakonitosti, svojim odlukama donesenim u 2023. godini uticao na pravni sistem Srpske, dodaje se u saopštenju.

Utvrđuje se, kako se navodi, i koja ustavna načela, prema odlukama Ustavnog suda, bila najčešće kršena u propisima koje donosi Narodna skupština Republike Srpske, Vlada Republike Srpske i republički organi uprave, odnosno koje mjere treba da preduzmu Vlada i republički organi uprave radi otklanjanja neustavnih i nezakonitih odredaba u propisima iz pravnog sistema Republike Srpske.

ZA PROЈEKAT SOCIЈALIZACIЈE DЈECE UTROŠENA 1,2 MILIONA KM

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o završetku realizacije projekta “Socijalizacija djece Republike Srpske 2023. godine”, za koji je utrošeno 1.235.154 KM.

– U projektu je učestvovalo 2.046 lica, od kojih 1.565 djece i 481 odraslih, koji su u smjenama boravili u odmaralištu “Užice” u Bečićima. Projekat je realizovan u ukupno 13 smjena, od 1. juna do 24. septembra – saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske.

U programu učestvuju djeca iz porodica korisnika prava iz socijalne i dječije zaštite, djeca iz višečlanih porodica, iz porodica boračke populacije, djeca sa poteškoćama u razvoju i hroničnim zdravstvenim smetnjama, kao i posebno nadarena djeca, talentovani sportisti i drugi.

– Na osnovu anketiranja učesnika izvršena je i analiza kvaliteta rada stručnog osoblja, usluge i higijene ugostiteljskog objekta i ostalih parametara bitnih za procjenu uspješnosti realizacije projekta, te je od ukupnog broja anketiranih – 94,3 odsto djece bilo zadovoljno ovogodišnjim boravkom u Bečićima – navedeno je u saopštenju.

Projekat “Socijalizacija djece Republike Srpske” jedan je od najznačajnijih projekata Republike Srpske, a u njemu je do sada učestvovalo više od 38.000 lica, od kojih oko 81 odsto djece iz najosjetljivijih kategorija, te oko 19 odsto odraslih – vaspitača, stručnog osoblja, roditelja-pratilaca djece sa smetnjama u razvoju.

SAGLASNOST DA SE ZA 200.000 KM SUFINANSIRAЈU PROGRAMI HUMANITARNIH ORGANIZACIЈA

Vlada Republike Srpske dala je danas saglasnost Ministarstvu uprave i lokalne samouprave da sa 200.000 KM sufinansira projekte/programe humanitarnih organizacija.

Riječ je o humanitarnom društvu “Kolo srpskih sestara”, dobrotvornim društvima “Merhamet” u Republici Srpskoj, udruženjima i organizacijama civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata, kao i za sufinansiranje projekata fondacija i udruženja građana.

Saglasnost je data Ministarstvu uprave i lokalne samouprave na Plan utroška sredstava u ovoj godini za tekuće grantove namjenjene za sufinansiranje projekata/programa humanitarnih organizacija.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakOdbor za ustavna pitanja: U pet predmeta nema povrede Ustava Srpske
Naredni članakAmbasada Rusije: U 21. vijeku u nezavisnoj BiH stvoren sistem kolonijalne uprave