Cilj Zapada je napraviti neodrživom Republiku Srpsku do mjere da bude lak plijen za unitarizaciju BiH, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– To je glavni cilj Zapada u saradnji sa Bošnjacima. Od prvog dana nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma krenulo se u razgradnju Dejtona i Republika Srpska se bukvalno sve vrijeme branila. Srbi na Balkanu su zarobljeni u vremenu i da smo izgubili 30 godina jer nismo definisali i redefinisali svoje pozicije – smatra Dodik.

One su, dodaje predsjednik, ostale iste sa stanovišta odnosa velikih, kao što su Amerika, Britanija i neke druge zemlje.

-A, mi ostali u iluzornoj nadi da će jednog dana doći do nekih promjena i da ćemo moći da relaksiramo te odnose. Mislim da smo mi u Srspskoj , ali i u Srbiji naučeni da se mora djelovati zajednički i dati odgovor na otvorena pitanja – kaže Dodik.

Naglasio je od najavljenoj svesrpskog sabora u maju očekuje da se jasno pozicionira uloga Srbije vezano za Dejtonskim sporazumom.

– Da se odbaci njegovo kršenje, podrži teritorijalni integritet BiH, odbije lažnog visokog predstavnika, jer je potpisnik Opšteg okvirnog sporazuma. Očekujem i da Srbija prihvati da će se u narednom periodu, shodno zajedničkim procjenama, pred međunarodnim institucijama pravde procesuirati svi koji krše međunarodno pravo, prije svega Dejtonski mirovni sporazum – rekao je Dodik.

Smatra da je to dinamika u koju će se krenuti.

– To se odnosi, recimo i na /samoproglašeno/ Kosovo”, gdje se na grub način pokušava odvojiti pitanje Kosova i Republike Srpske, tako da se pojedinačno rješavaju. Zapadnjaci se odmah naljute čim to neko poveže, ali ništa drugo se ni ne može očekivati od onih koji vrše pritisak – rekao je Dodik.

Smatra da Republika Srpska, Srbija i srpske zajednice u zemljama regiona i dijaspori, zajedno sa akademijama nauka, skupštinama i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, mogu potražiti i dati odgovore na sva otvorena pitanja.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVoda nije neograničen resurs, neophodno racionalno korištenje
Naredni članak“Ako su se ujedinili poslodavci i sindikat, neka na Ekonomsko-socijalnom savjetu usvoje odluku o minimalcu”