U Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje otvorena je izložba grafika autora Milana Krajnovića iz Banja Luke. Izložba će biti otvorena do 17. oktobra.

Na izložbi u Doboju Milan Krajnović predstavio se sa 20 grafika rađenih tehnikom linoreza. Ova izložba je retrospektiva njegovih radova rađenih u periodu od 2012. godine do danas. Objašnjava da je grafika izuzetno zahtjevna, da mu je za nastajanje izloženih djela bilo potrebno od jednog do tri mjeseca.

-Ovo su apstraktni radovi i oni se u neku ruku bave pojavnim svijetom. Osnova na kojoj su crtane ove ritmičke strukture je pronađena u mojoj okolini, u stvari u mom ateljeu, odnosno tamo gdje studenti rade, pošto ja radim na Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Snimam i skeniram razne zanimljive vizuelne situacije i onda na njima crtam, tako da na taj način nastaju ovi apstraktni radovi – izjavio je Milan Krajnović, autor izložbe.

Krajnović je docent na Akademiji u Banja Luci. Imao je više izložbi kod nas, ali i u inostranstvu. Jedan je od značajnijih umjetnika na regionalnoj grafičkoj sceni. A kako se osjeća kada završi jednu grafiku rekao je sljedeće.

-Velika je radost kada odštampate prvi radni otisak jer zapravo radite na posredniku. Kada imate neku likovnu ideju vi ne vidite direktan rezultat koji ćete dobiti jer tek kad premažete bojom i otisnete kroz presu, onda vidite da li nešto treba popravljati. Takođe, imate i taj momenat ushićenja kada dignete otisak, a zapravo ne znate šta ste uradili, odnosno u potpunosti niste sigurni šta ste dobili – rekao je Milan Krajnović, autor izložbe.

Milan Krajnović, autor izložbe

Akademski vajar Drago Handanović je istakao da u dobojskoj Galeriji po prvi put izlaže autor koji se bavi isključivo grafikom.

-Ovo je u stvari grafika koja je nastala na linoleumu i to je jedinstveno što ovdje postiže kvalitet i one valere koje drugi umjetnici postižu zahvaljujući tehnologiji, kiselinama i radom na metalu, a koje ovdje umjetnik postiže rukom. Potvrda zato je da je ovdje čovjek napravio prvu grafiku sa rukom koja je bila namazana životinjskim lojem i čađom. Evo sada i dalje nastavlja sa rukom raditi i to je umjetnik čija su dijela izdržala svjetske i naše domaće kritike. Profesor radi na Akademiji i uči mlade generacije i mi ćemo ovdje uskoro imati i studente koji će izlagati svoje radove u istoj tehnici koju i profesor njeguje – izjavio je Drago Handanović, akademski vajar.

Drago Handanović, akademski vajar

Izložba grafike banjalučkog autora Milan Krajnovića krasiće zidove Galerije hrama kulture u Doboju sve do 17. oktobra.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj


Prethodni članakSmrtna kazna pred brisanjem iz Ustava Srpske
Naredni članakDobojski Dom zdravlja obilježio Svjetski dan srca (FOTO)