Више од 800 ловаца из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске и Словеније, окупило се, 8. марта 2008. године, код ловачке куће у Бољанићу на Озрену, да заједно крену у лов на вука. Прије поласка у хајку, Раде Софренић, предсједник Ловачког удружења “Фазан” из Добоја, пожелио је добродошлицу учесницима лова.

– Срећан сам што данас на нашем Озрену могу поздравити колеге ловце скоро из цијеле Републике Српске, ловце из сусједних ловачких удружења Федерације БиХ, те наше драге госте из Србије, Словеније и Хрватске. Срећан сам што се наставља традиција озренске Хајке на вука, а увјерен сам да ћете и ви срећни и задовољни отићи са Озрена, рекао је Софренић. Потом је главни лововођа Ведран Божичковић, издао наређења и упутства о начину понашања у ловишту.

Снијег који је дан раније прекрио озренске висове, стварао је неописив угођај за лов. Према траговима је утврђено да на Озрену борави неколико чопора вукова, нарочито на јужном дијелу планине који припада Федерацији БиХ. Терен је тежак и неприступачан, а ловци међусобно везу одржавају радио станицама.

Боро Нарић са одстријељеним вуком

Послије подне ловиштем се пронијела вијест да је одстријељена једна вучица испод највећег озренског виса Острeвице. На њу је пуцао добојски ловац Боро Нарић.

У тренуцима када се хајка приводила крају и када су ловци почели напуштати своје чеке, из правца Брезика стигла је вијест да је у Рајчеву одстријељен још један вук. Овога пута вјешти стријелац био је добојски ловац Владо Глигорић. Ловци су са одушевљењем, али и малом невјерицом примили ову вијест, а када су се увјерили да је пао и други вук, радио везом се могла чути и оваква пошалица: ”Док се будемо враћали на зборно мјесто успут ћемо одстријелити још којег вука“.

У име Ловачког савеза Републике Српске, Триво Пиваш, члан Управног одбора, поздравио је присутне ловце, а организаторима честитао на успјешној организацији ове манифестације. Пиваш је пренио личне поздраве Вукашина Војиновића, предсједника Ловачког савеза Српске, као и његово извињење што није у могућности учествовати у овом лову.

Боро Нарић и Владо Глигорић стекли су ласкаво звање „Вучар“

Дружење је настављено уз музику и ловачку томболу. Учесници су имали само ријечи хвале за организацију ове манифестације, а два одстријељена вука потврда су оправданости овакве акције.

(Наставиће се…)

Фото: проф. Војо Стјепановић

Пише: проф. Војо Стјепановић

РТВ Добој

Prethodni članakOve godine više korisnika regresiranog goriva (VIDEO)
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 02.03.2023. godine