Период од маја 1992. до септембра 1995. године обиљежио је рад Дома здравља у веома тешким условима, узрокованим ратним дешавањима на овом подручју, што је условило прилагођавање рада тадашњим условима и потребама. У том смислу приоритетно је организован рад Службе хитне медицинске помоћи, док је дио осталих служби радио са смањеним капацитетом. Лабораторијска и рендген дијагностика, дислоциране су у Општу болницу Добој, дијелом због кадровских и техничких услова, а већим дијелом због безбједности пацијената у односу на ризике изложености од ратних дејстава.

У наведеном периоду већи дио радних процеса одвијао се у подрумским просторима које су за те прилике импровизоване и прилагођаване за рад. До измјене услова рада такође је дошло и у амбулантама на терену, тако да је само мањи дио функционисао током овог периода.

У наведеном периоду установа је претрпјела значајну материјалну штету у смислу директних ратних разарања и оштећења здравствених објеката, уништења и отуђења медицинске опреме, у више наврата оштећење крова, већег дијела стаклених површина и простора садашњег едукационог центра. Ратне штете претрпјели су и објекти теренских амбуланти, тако да је осам објеката било у цијелости оштећено, а у дијелу објеката уништена је медицинска опрема, санитетска возила и др. Остале штете на објектима настале су дијелом због неодговарајућих услова рада и немогућности одговарајућег одржавања као што су оштећења водоводних, топловодних и других  инсталација.

Структура запослених доктора медицине и стоматологије

 (1992.-1955.)

почеткоm 1992. крајем 1995.
укупно љекара  56 укупно љекара  29
укупно стоматолога  23 укупно стоматолога 7

Према процјенама извршеним крајем 1995. године, а према упутствима међународне организације IMG штета настала на објектима, инсталацијама, медицинској и другој опреми износила је 1.288.125 њемачких марака. У тим страдањима изгубљен је и један живот медицинског техничара, а један број радника задобио је повреде Био је то период који се веома неповољно одразио и на кадровску структуру установе јер је дошло до значајног одласка  кадрова, а посебно љекарског и осталих високостручниh кадрова.

ЖИВОТ ЗА ОТАЏБИНУ

Новак (Петра) Грујић рођен је у Доњој Остружњи, 29.9.1954. године. Завршио је средњу медицинску школу у Добоју, а по завршетку школовања, 1974. године, запослио се у Дому здравља Добој, као медицински техничар у Амбуланти у Станарима.

Почетком ратних дејстава придружио се јединицама Војске Републике Српске, гдје је распоређен у Крњинску српску бригаду.

Погинуо је 4. децембра 1992. године, у Горњим Витковцима, приликом извлачења и помоћи рањеним борцима. Иза њега су остали супруга и двоје малољетне дјеце.

наставиће се…

Пише: проф. Војо Стјепановић

Фото: rtvdoboj.org

Извор: РТВ Добој

Prethodni članakĐoković stavio tačku na diskusiju sa Kirjosom
Naredni članakDOBOJ: Obavezno zakazivanje PCR testiranja