Potredsjednici Vlade Republike Srpske Miloš Bukejlović i Alen Šeranić, zajedno sa predsjednikom Narodne skupštine Nenadom Stevandićem, sastaće se danas u Banjaluci sa italijanskim advokatom Anđelom Tartaljom, sa kojim će razgovarati o zdravstvenim i ekološkim posljedicama NATO bombardovanja Republike Srpske osiromašenim uranijumom.

Sastanak će biti održan u Administrativnom centru Vlade Srpske

Stevandić je 18. oktobra u Rimu razgovarao sa Tartaljom o mogućnosti pokretanja postupaka pred evropskim sudovima protiv Kristijana Šmita zbog lažnog predstavljanja, te o dejstvu osiromašenog uranijuma i nastavku pravnih procesa u vezi sa tim na Balkanu jer je advokatska kancelarija Tartalja dobila više od 350 presuda za ugrožavanje zdravlja italijanskih vojnika zbog dejstva osiromašenog uranijuma.

– Tražimo moduse da Republika Srpska kao i Srbija, u saradnji sa kancelarijom Aleksić, pokrenu postupke za nadoknadu štete za ugrožavanje života i zdravlja njenih stanovnika. Obe teme su dogovorene da se nastave u Banjaluci kada će se razraditi pravni timovi koji će raditi na ovim pitanjima, što će se vrlo brzo desiti – istakao je tada Stevandić.

Advokat Srđan Aleksić podnio je prošle godine Višem sudu u Beogradu pet tužbi u kojima se zahtijeva nadoknada štete od NATO-a kojeg su tužili građani oboljeli od kancera nakon što su neposredno bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma.

Pravnom timu Aleksić pomaže advokat Tartalja, koji je pred italijanskim sudovima dobio više od 300 presuda protiv Ministarstva odbrane Italije, a u korist italijanskih vojnika, takođe, oboljelih ili preminulih od raka nakon što su u misijama na Kosovu i Metohiji, BiH, Iraku, Siriji i Avganistanu bili neposredno izloženi osiromašenom uranijumu.

Tartalja je pred italijanskim pravosuđem, putem vještačenja, analiza i druge argumentacije, uspio da dokaže uzročno-posljedičnu vezu između boravka na teritoriji bombardovanoj osiromašenim uranijumom i oboljevanja od raka.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakPet navika zbog kojih treninzi ne daju rezultate
Naredni članakUdruženje penzionera: Podrška institucijama Srpske