Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin poručio je da su Republika Srpska, njena imovina i institucije svetinje, koje se moraju čuvati, braniti i odbraniti, jer bez imovine i institucija nema Republike Srpske, a bez Srpske nema slobode srpskog naroda, niti bitisanja na svojim vjekovnim ognjištima.

– Kako su napadi na Republiku Srpsku sve žešći, odgovor srpskog naroda mora biti pravovremen, efikasan, dostojanstven, demokratski i miroljubiv – izjavio je Župljanin Srni.

Župljanin je istakao da i ovogodišnja proslava Dana Republike Srpske mora biti dostojanstvena, veličanstvena i patriotska, sa porukama mira i ljubavi.

On je rekao da će Organizacija starješina Vojske Republike Srpske dati svoj doprinos proslavi Dana Republike.

– Količina ljubavi koju imamo prema Republici Srpskoj mnogo je veća i jača od mržnje koju ispoljavaju naši neprijatelji – naglasio je Župljanin.

On je pozvao sve građane Republike Srpske da učestvuju u proslavi Dana Republike i daju svoj doprinos da ovogodišnje obilježavanje protekne na miran, dostojanstven i patriotski veličanstven način.

Prema njegovim riječima, uprkos upozorenjima i prijetnjama koje dolaze iz Federacije BiH i dijela takozvane međunarodne zajednice, oličene u OHR-u u Sarajevu i nekim stranim ambasadama, srpski narod i Republika Srpska, koja je stvorena u miru, očuvana u ratu i svih godina poslije rata, i dalje će slaviti svoj rođendan i slati poruke mira i pozive na dogovor tri konstitutivna naroda i dva entiteta o razvoju i postojanju BiH u budućnosti.

Župljanin je zaključio da, ukoliko BiH želi da postoji u budućnosti, OHR i stranci u institucijama BiH moraju postati prošlost.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamijenjen je sadašnjim – Republika Srpska.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakRadmanović: Sadašnja “trojka” neka vrsta male SDA
Naredni članakVREMENSKA PROGNOZA: Za Božić snijeg