Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin smatra da je Vojno disciplinskko vijeće Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH oslobađanjem Slobodana Rudovića od odgovornosti za učešće u proslavi Dana Republike Srpske ispravno odlučilo i potvrdilo da oni koji pokušavaju da ospore obilježavanje 9. januara nisu u pravu.

– Mi smo i tada znali da nije bilo nikakvog disciplinskog prekršaja, niti bilo kakvog drugog djela učešćem pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda u obilježavanju Dana Republike Srpske – rekao je Župljanin Srni.

Prema njegovim riječima, sasvim je nepotrebno i besmisleno da se pokreće bilo kakav disciplinski postupak, jer niko nikome na svijetu treba, niti može zabraniti proslavu njegovih najvažnijih datuma.

Župljanin je istakao da je ovo potvrda i dokaz svima koji osporavaju proslavu Dana Republike Srpske da nisu u pravu i da ne treba time da se bave.

– Sasvim sigurno je da će Republika Srpska ove godine pokazati i na još dostojanstveniji i veličanstveniji način proslaviti svoj rođendan – naglasio je Župljanin.

Pripadnik Oružanih snaga BiH Slobodan Rudović iz Sokoca oslobođen je od disciplinske odgovornosti da je prekršio etički kodeks učešćem na proslavi Dana Republike – 9. januara prošle godine, izjavio je njegov advokat Siniša Mikić.

Tročlano Vojno disciplinsko vijeće Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH donijelo je odluku o obustavljanju postupka protiv Rudovića, koji je osumnjičen da je učestvovao u proslavi Dana Republike Srpske i bio učesnik defilea u sastavu ešalona ruskog moto-kluba “Noćni vukovi” na proslavi u Istočnom Sarajevu.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamijenjen je sadašnjim – Republika Srpska.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakĆorić: Veliki neiskorišteni potencijali Srpske
Naredni članakU Srpskoj 55 slučajeva velikog kašlja sa blažom kliničkom slikom