Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 55 oboljelih od velikog kašlja sa blažom kliničkom slikom, od kojih je većina nepotpuno vakcinisana, rečeno je Srni u ovom institutu.

Od ukupnog broja prijavljenih većinu čine tinejdžeri.

Iz Instituta ističu da je redovna vakcinacija djece najbolja zaštita od ove bolesti.

– Postoje efikasne kombinovane vakcine, petovalentne i kvadrivalentne, koje sadrže komponentu protiv pertusisa /DTaP – IPV – HiB i DTaP – IPV/ i koje se daju djeci u okviru kalendara obavezne imunizacije u Republici Srpskoj – pojašnjavaju u Institutu.

Svako lice koje nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano, prema kalendaru vakcinacije, trebalo bi da primi vakcinu protiv velikog kašlja, prema uzrastu.

– Obuhvat vakcinacije prvom dozom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja bio je 93 odsto za Republiku Srpsku, ali je zabilježen pad obuhvata revakcinacijom i iznosio je 65,6 odsto za cijelu Srpsku u 2022. godini – navode iz Instituta.

Pertusis ili veliki kašalj predstavlja veoma zaraznu bolest od koje najčešće obolijevaju mala djeca.

Bolest uzrokuje bakterija koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice.

Veliki kašalj se prenosi kapljičnim putem, trajanje inkubacije je devet do deset dana /raspon od šest do 21 dan/, a osoba je najzaraznija na početku bolesti.

Prvi slučajevi velikog kašlja u Srpskoj evidentirani su početkom decembra prošle godine.

foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakŽupljanin: Oslobađanje odgovornosti Rudovića – ispravna odluka
Naredni članakDodik: Američki avioni nemaju saglasnost Predsjedništva da nadlijeću BiH 8.januara