Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je danas da je sporazum o saradnji između parlamenta Srpske i Državne dume Ruske Federacije – istorijski sporazum veoma značajan za Srpsku, kojim je krunisana postojeća parlamentarna saradnja, te ujedno predstavlja i diplomatski uspjeh.

– Koliko mi je poznato, ruska Duma nikada nije potpisala takvu vrstu sporazuma sa zakonodavnim organom koji nije na nivou države. To je značajno i sa zakonodavne strane, ali i sa naše nacionalne saradnje i za sve odnose koje imamo sa Rusijom u oblasti kulture, obrazovanja, sporta i svih onih stvari koje nas vežu i kao ljude, kao Slovene i kao dva prijateljska naroda – rekao je Žunić za Srnu.

Prema njegovim riječima, ruska Duma je tijelo gdje se donose veoma značajne odluke i po pitanju cijelog svijeta.

On je izrazio uvjerenje da će u narednom periodu ovaj sporazum omogućiti i da studenti iz Srpske studiraju u Rusiji, ali i saradnju u oblasti kulture, ističući da je ovo osnova da parlamentarci Srpske uče od ruskih, te da se mogu slijediti neki ruski primjeri u zakonodavnoj sferi.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i predsjednik Državne dume Ruske Federacije Vjačeslav Volodin potpisali su 19. marta u Moskvi sporazum o saradnji dva parlamenta, te naglasili potrebu da poslanici zakonski sprovedu odluke predsjednika Rusije Vladimira Putina i Srpske Milorada Dodika, što građani od njih i očekuju.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakStevandić: Laž brža od hipersonične rakete
Naredni članakVRIJEME: Sutra toplije i pretežno sunčano