Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je da je krajnje neprihvatljivo da se američki ambasador u BiH Majkl Marfi sa pozicije sile odnosi prema najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Rajilićeva je upitala otkud američkom ambasadoru, koji je akreditovan u BiH, pravo da može odlučivati šta da se radi u BiH i u Republici Srpskoj kao njenom entitetu.

– Niti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik šta rizikuje niti Marfi ima sa tim bilo šta – rekla je Srni Rajilićeva.

Prema njenim riječima, Marfija se ništa ne pita i on bi trebao da radi na poboljšanju odnosa BiH i SAD, a ne da se petlja i da provodi silu u BiH.

– Ponašanje Marfija je neprimjereno i diplomatski neprofesionalno. Vjerovatno da je on kao plaćenik nekih krugova veliki srbomrzac – ukazala je Rajilićeva.

Rajilićeva je zaključila da zvaničnici Republike Srpske ne bi trebali da pridaju bilo kakakv značaj izjavama Marfija i njemu sličnih zapadnih diplomata, već da isključivo rade u interesu srpskog naroda i Republike Srpske.

Marfi je naveo u autorskom tekstu da “SAD neće stajati po strani dok predsjednik Dodik i njegovi politički drugovi pokušavaju pocijepati tkivo BiH, destabilizovati zemlju i region i spriječiti napredak BiH prema EU”. Dodika je optužio da “blokira vladu, prijeti miru i nastoji ucjenjivati ​​ili maltretirati druge političke lidere u zemlji, kao i međunarodnu zajednicu”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakCvijanović: Fon der Lajen zainteresovana da u okviru proširenja EU budu i zemlje zapadnog Balkana
Naredni članakRimokatolički vjernici obilježavaju praznik Svih sveti