Udruženje žena žrtava rata iz Republike Srpske očekuje da će, nakon izručenja Nijaza Čauševića i Dede Odobašića BiH, konačno biti otkrivena razmjera ratnih zločina nad Srbima u Brodu i cijeloj Posavini, a naredbodavci i izvršioci izvedeni pred lice pravde i kažnjeni, izjavila je predsjednik ovog udruženja Božica Živković Rajilić.

Rajilićeva je napomenula da je na području Broda bilo 10 logora za Srbe u kojima su bili utamničeni i žene i djeca, a da je za zločine nad njima pravosuđe BiH uglavnom izricalo minimalne kazne zatvora, te obuhvatilo vrlo malo naredbodavaca i izvršilaca.

– Pozdravljam što su konačno nakon 30 godina od završetka rata locirani zločinci i podignuta optužnica, ali je ovo trebalo uraditi mnogo ranije, budući da je većina svjedoka u međuvremenu umrla – rekla je Rajilićeva Srni.

Okružni sud u Doboju, na prijedlog tužilaštva, izdao je naredbu Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara – Interpol u Sarajevu da se obnovi međunarodna crvena potjernica protiv Nijaza Čauševića iz Slavonskog Broda optuženog za ratne zločine protiv civilnog stanovništva 1992. godine, potvrđeno je u dobojskom Okružnom javnom tužilaštvu.

U ovom tužilaštvu je potvrđeno da je u toku proces ekstradicije Dede Odobašića, nastanjenog u Švedskoj, optuženog za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Brodu 1992. godine.

U Švedskoj je prema Interpolovoj potjernici uhapšen Dedo Odobašić koji se tereti za ratni zločin protiv srpskih civila u Brodu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obaviješteno je da je Odobašić uhapšen 2. januara, rečeno je Srni u MUP-u.

Pripadnici Hrvatske vojske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih formacija sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod ubili su 26. marta 1992. godine devetero srpskih civila u Sijekovcu, što je prvi masovni zločin nad srpskim narodom u proteklom ratu.

U narednih nekoliko dana, ove formacije ubile su još 37 mještana Sijekovca. Najmlađa žrtva imala 17, a najstarija 72 godine

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakVulić: Јedini remetilački faktor na evropskom putu BiH je Majkl Marfi
Naredni članakNuždić: Izručenje Čauševića razriješilo bi mnoge zločine nad Srbima