Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić smatra da bi privođenje Nijaza Čauševića pravdi otkrilo odgovore na mnoga pitanja koja su ostala neriješena, a njegovo izručenje bi razriješilo mnoge zločine počinjene nad Srbima.

– Proteklih godina malo je preduzeto da Nijaz Čaušević bude procesuiran, iako je medijski bio eksponiran i mnogo puta je javno govorio o ovim zločinima – izjavio je Nuždić.

Nuždić je napomenuo da su ratni zločini koji su počinjeni nad Srbima u Brodu među najstrašnijim u proteklom ratu.

– Prošao je dugi niz godina od kada su ovi zločini počinjeni. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je sve odavno dokumentovalo. Optužnica je podignuta, a jasno je da Čaušević, kao i mnogi drugi, svih ovih godina izbjegava pravdu – ukazao je Nuždić.

On je rekao da se postavlja pitanje kakva satisfakcija može biti postignuta nakon svih ovih godina, ali je neizvjesno da li će doći do izručenja i procesuiranja Čauševića.

– Sve što se dešava u pravosudnim institucijama na nivou BiH i slučaja Harisa Skerlića u Okružnom sudu u Doboju ne daje nam za pravo da gajimo prevelike nade da će zločini nad Srbima biti procesuirani – istakao je Nuždić za Srnu.

Okružni sud u Doboju, na prijedlog tužilaštva, izdao je naredbu Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara – Interpol u Sarajevu da se obnovi međunarodna crvena potjernica protiv Nijaza Čauševića zvanog Medo iz Slavonskog Broda, optuženog za ratne zločine protiv civilnog stanovništva 1992. godine u Brodu, potvrđeno je u dobojskom Okružnom javnom tužilaštvu.

– Ovo je urađeno s obzirom na to da je optuženi kao državljanin druge države nedostupan organima gonjenja BiH i da postoje okolnosti koje potvrđuju sumnju da se krije, da se ne želi odazvati na pozive suda koje je uredno zaprimio i da je protiv njega rješenjem suda određen i pritvor – pojasnili su u Tužilaštvu.

Optužnica je potvrđena na prijedlog Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

U ovom tužilaštvu je potvrđeno da je u toku proces ekstradicije Dede Odobašića, nastanjenog u Švedskoj, optuženog za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Brodu 1992. godine.

Sud je optuženom na prijedlog tužilaštva odredio pritvor i izdao naredbu za raspisivanje međunarodne crvene potjernice, zbog nedostupnosti optuženog pravosudnim organima BiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakŽivković Rajilić: Adekvatno kazniti odgovorne za zločine nad Srbima u Posavini
Naredni članakDodik: Marfi je u velikoj zabludi (VIDEO)