Milionska dugovanja zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj prema Poreskoj upravi. Najteža situacija u UKC RS.
U sindikatu kažu da su dugovi još veći, nego što to pokazuju podaci republičke Poreske uprave.

Zdravstvo u Republici Srpskoj je hronično bolesno. To potvrđuju najnoviji podaci koje je objavila Poreska uprava RS. Zaključno sa 31.decembrom prošle godine, klinički centri, bolnice i domovi zdravlja u Srpskoj duguju Poreskoj upravi više od 161 milion maraka. Najveći dužnik je ujedno i najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj. Minus od čak 50,8 miliona maraka.

Drugi po redu je Klinički centar u Istočnom Sarajevu sa više od 26 miliona maraka.

Među bolnicama prednjači „Sveti apostol Luka“ u Doboju sa 15,5 miliona, zatim bolnica u Istočnoj Ilidži 9,2 miliona, Univerzitetska bolnica u Foči sa 7,7 miliona, bolnica u Gradišci sa oko 6,6 miliona maraka.

Na spisku dužnika su i bolnica u Trebinju sa 3,3 miliona maraka, Dom zdravlja u Modriči 2,4 miliona, bilećki Dom zdravlja sa 1,7 miliona maraka duga.

U Sindikatu zdravstva sumnjaju u vjerodostojnost ovih podataka. Tvrde da su prema njihovim informacijama dugovi mnogo veći.

“Naš stav je oduvijek bio poznat. Da se ta dugovanja moraju svesti na nulu. Ono što smo mi predlagali da pri kraju godine Vlada RS podvuče crtu. Da krenemo sve ispočetka.

Da se vidi kako, zašto i zbog čega su nastala ta dugovanja. Znamo da je sve uredno plaćano do druge polovine 2012.godine iako je budžet Fonda bio 50% manji nego što je sada i da su plate bile veće nego što su sada”, kaže Milenko Granulić iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite.

Mišljenja sindikalaca dijeli i bivši ministar zdravlja. On tvrdi da se u ovakvoj situaciji, ne mogu gledati samo obaveze prema Poreskoj upravi, već i obaveze koje ima zdravstveni sistem u cjelini, a one su više od milijardu maraka.

“Vrlo često se dešava da neko izmiri dug prema Poreskoj upravi tako što reprogramira dug. Znači iz kratkoročnog prebaci u dugoročnu obavezu.

Vrlo često se desi da neka zdravstvena ustanova, evo recimo sada Klinički centar kao plaća redovno obaveze, a podigne kredit od 55 miliona.

U redu, onda su obaveze izmirene, ali se sada pojavljuje dug prema banci, kredit i obaveze, pa na taj način možemo reći da se preliva iz šupljeg u prazno”, kaže Slobodan Stanić, bivši ministar zdravstva.

Čini se da nema ni rješenja za dug UKC RS. Ukupna dugovanja ove zdravstvene ustanove dostigla su vrtoglavih 98 miliona maraka. Kredit od 55 miliona, koji je nedavno odobren Kliničkom centru samo će djelimično ublažiti teško stanje u kome se nalaze, jer su na naplatu došla milionska dugovanja iz prethodnih godina.

(BN)

Prethodni članakSkupština danas raspravlja o zaduženju
Naredni članak“Nema veće izdaje od zaduženja”