Parlament Srpske danas će po hitnom postupku raspravljati o prijedlozima Vlade u vezi sa novim zaduženjima.

Tim odlukama predviđeno je da se Republika Srpska zaduži za skoro 950 miliona maraka kroz garancije koje planira da izda u ovoj godini. I dok u DNS-u smatraju da treba podržati ove prijedloge Vlade, u PDP-u navode da će auto-put Banjaluka-Doboj koštati 503 miliona maraka više, što ocjenjuju kao pljačku građana Srpske.

Narodni poslanici po hitnom postupku razmatraće tri odluke o novom zaduženju Republike Srpske u iznosu od 950 miliona maraka. U DNS-u kažu da su ove odluke usmjerene ka razvoju Republike Srpske zbog čega će ih podržati.

Za opoziciju je nečuveno tražiti od Parlamenta da se po hitnom postupku usvajaju odluke koje će, smatraju, imati dugoročne finansijske posljedice.

U PDP-u tvrde da Vlada Srpske krije dokumente koji idu uz odluku o zaduženju za auto-put Banjaluka-Doboj. Konačna odluka je, navode, na ratifikaciji u zajedničkim institucijama BiH.

Opozicija podržava izgradnju auto-puta, ali po realnoj cijeni što će, kako najavljuju, reći i u Parlamentu Srpske, a zanima ih i šta će biti argumenti vladajućih.

Osim zaduženja od 100 miliona za završetak auto-puta Banjaluka-Doboj, Vlada Srpske traži 100 miliona maraka za restrukturiranje “Željeznica Republike Srpske”, ali i dozvolu da u ovoj godini izda ukupno 750 miliona maraka garancija. I dok su u opozicji protiv ovih zaduženja, vladajući nemaju ništa protiv.

Početak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

(BN)

Prethodni članak„Lanacu“ isplatili 10,4 miliona KM
Naredni članakZdravstvo RS se guši u dugovima