BANJALUKA – Nakon što je „Bulgartabac“, vlasnik banjalučke Fabrike duvana, sve brendove prodao „British American Tobaccou“ (BAT), uslijedio je novi šok – postrojenja će i zvanično biti ugašena za petnaestak dana, a 100 radnika ostaće bez posla. Direktor Grigor Peev je smijenjen, a na njegovo mjesto, sa zadatkom da dovrši posao u nekadašnjem banjalučkom gigantu, doveden je Savo Čorbadžiev, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Ovim je potvrđeno pisanje naše redakcije iz juna prošle godine, kada su i radnici obavijestili Vladu Republike Srpske da se sprema dobro poznati postprivatizacioni scenario.

O zatvaranju 130 godina stare fabrike obaviješteni su i radnici, a kao obrazloženje im je navedeno to što „Bulgartabac“ „više nema finansijski plan i ne bavi se duvanskom industrijom“.

Predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Miroslav Marinković kazao je danas za CAPITALda su radnici o najavama iz bugarskog vrha kompanije ponovo obavijestili Vladu RS. Iako se ne zna koje će i da li će uopšte Vlada RS poduzeti korake kako bi spasila potonulu Fabriku duvana, poznato je da će sastanak s radnicima biti održan 27. februara.

„Zatečeni smo ovom pričom. Grigor Peev smijenjen je prije mjesec dana i na njegovo mjesto je došao Savo Čorbadžiev. On je pozvao radnike da saopšti vijesti. Obratili smo se Vladi RS da ne dozvoli gašenje fabrike i da pomogne koliko može, ako je to moguće. U utorak dolazi i predstavnik bugarskog holdinga i tada ćemo znati više. Tek nakon što u Vladi budemo informisani o stvarnom stanju, moći ćemo sindikalno da preduzmemo korake. Već deset godina smo u ovom zlu i sve je bila borba. Sada smo u preteškoj poziciji. Stotinjak radnika je ostalo ovdje, nema više nikoga“, ogorčen je Marinković.

Kako se zbog novonastale situacije osjeća donedavni direktor Fabrike duvana Grigor Peev danas nismo saznali, jer nije odgovarao na telefonske pozive.

O sudbini radnika danas nije želio da govori ni predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Aleksandar Tomić. Kaže da je u toku sa svim dešavanjima unutar fabričkog kruga, ali da će sve znati nakon sastanka u vrhu vlasti.

Na vapaj radnika od juna niko ne reaguje

Još u junu prošle godine “British American Tobacco” zvanično je zatražio od  Konkurencijskog savjeta BiH odobrenje za preuzimanje svih brendova cigareta koji se proizvode u Fabrici duvana Banjaluka od preduzeća „Bulgatrabac Holding“ i njegovog povezanog društva „Blagoevgrad-BT“ kao i isključivu kontrolu nad svom maloprodajnom imovinom „Lafka“ Fabrike duvana Banjaluka. Sindikat je o tome obavijestio Vladu RS, jer je još bio na snazi memorandum kojim se „Bulgartabac“ obavezao na zadržavanje radnika i proizvodnje na tri, odnosno pet godina.

„Ova koncentracija će imati imati efekat na tržištu fabrički proizvedenih cigareta u BiH, te na tržištu maloprodaje duvanskih proizvoda u RS“, navedeno je u obavještenju Konkurencijskog savjeta.

BAT je u prvoj polovini prošle godine potpisao ugovor sa „Bulgartabacom“ o kupovini vodećih duvanskih brendova kompanije i sa njima povezanih prava za tržišta Bugarske, Adria regije i Rusije kao i 100 odsto udjela u maloprodajnom poslovanju u BiH.

Memorandumom potpisanim sa Vladom RS prilikom kupovine većinskog paketa fabrike 2013. godine “Bulgartabac” se obavezao da će biti sačinjen novi kolektivni ugovor za zaposlene, te da će u naredne tri godine zadržati 250 radnika uz najmanje petogodišnje zadržavanje djelatnosti proizvodnje cigareta.

Međutim, Marinković je kazao da su njihova ulaganja u proizvodnju bila minorna i da su u proteklom periodu dovezli samo dvije mašine. S druge strane, kako tvrdi, još pretprošle godine su zatvorili dio u kojem se siječe i prerađuje duvan, iako su u to najviše novca uložili, što je već tada izazvalo zabrinutost radnika.

Prije samo osam mjeseci direktor fabrike Grigor Peev govorio je da ne vidi razlog za zabrinutost radnika.

„Dali smo izjave kod svih kod kojih smo trebali da damo. To je privatni biznis i mislim da smo na pravom mjestu dali prave informacije. Tolike investicije smo imali za tri godine, tako da nema razloga da se ljudi plaše“, rekao je u junu Peev.

 U UIO BiH „ispeglan“ milionski poreski dug

Da su afere u pogonima postale svakodnevica postalo je jasno i u novembru prošle godine kada je Uprava za indirektno oporezivanje BiH, nakon ponovljene kontrole u fabrici, prestala da spominje ranije utvrđen dug po osnovu akciza težak 2,1 milion KM. Tada je, prema navodima iz rješenja, utvrđen samo dug za porez na dodatu vrijednost (PDV). Taj iznos, kako je CAPITAL pisao, sada nije veći od 4.000 KM.

Slikovni rezultat za uprava za indirektno oporezivanjePored toga što je „nestao“ dug za akcize, zanimljivo je i da je PDV dug smanjen u odnosu na ranije utvrđeni i to za više od 370.000 KM.

U ranijim rješenjima inspektori UIO navodili su da Fabrika duvana po osnovu akciza na cigarete duguje oko 2,1 milion KM, dok dugovanja za PDV iznose 378.630 KM. Na ovaj izvještaj inspektora preduzeće je prije više od pola godine uložilo žalbu koju je prihvatio drugostepeni organ UIO BiH.

Ovaj milionski dug Fabrici duvana pripisan je kada je, zbog isteklog roka trajanja, uništila zalihe cigareta namijenjenih izvozu, ali bez prethodno obračunatih i plaćenih akciza. Prema nezvaničnim informacijama, Fabrika duvana nije ni imala licencu za proizvodnju te marke cigareta.

Bugarska kompanija „Bulgartabak“ kupila je 2013. većinski paket od 55 odsto akcija Fabrike duvana Banjaluka od laktaške firme “Antonić trejd” za 4,5 miliona KM.

U međuvremenu, kroz tender ponudu, bugarski holding je povećao svoj udio na 90 odsto, da bi prošle godine otkupio i preostale akcije te na taj način postao stoodstotni vlasnik Fabrike duvana Banjaluka.

CAPITAL: Žana Gauk

Prethodni članakBanjalučki prevoznici prihvatili ponudu: Nove cijene karata od 1. marta
Naredni članak„Prointer“ naprasno odustao od nabavke radara za MUP RS