BANJALUKA – Konačni nacrt ugovora između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i firmi  „Inovatraffic holding“ iz Njemačke, „Ekin Teknoloji San. Ve Tic. A.S.“ iz Turske i „WKB Consulting“ iz Banjaluke, koje će u RS postavljati kamere i radare, a na osnovu javno –privatnog partnerstva vrijednog 12,5 miliona KM, još nije stigao u Pravobranilaštvo RS, iako nije bilo žalbi na odluku ministra Dragana Lukača, saznaje portal CAPITAL.

Pravobranilac RS Milimir Govedarica potvrdio je ovu informaciju i naveo da nije obaviješten kada će ugovor biti dostavljen, ali da je dužnost Pravobranilaštva da mišljenje dostavi MUP-u.

I u MUP-u RS ne žure. Navode da će postavljanje 115 kamera i radara, zbog kojih je ovih dana uzavrela politička i javna scena u RS, početi nakon što dobiju stav Pravobranilaštva, ali i “nakon što Vlada RS donese odgovarajuće rješenje”.

“Na rješenje MUP-a RS o izboru privatnog partnera radi realizacije projekta ‘Unapređenje bezbjednosti saobraćaja upotrebom radarskih uređaja i primjenom savremenih tehnologija za evidentiranje prekršaja, prenos i obradu podataka o prekršajima’ od 6. februara 2018. godine, nije uložena žalba. Ugovor će biti potpisan nakon pribavljenog mišljenja na konačni nacrt ugovora od nadležnog Pravobranilaštva, kao i nakon donošenja odgovarajućeg rješenja od strane Vlade RS”, naveli su u MUP-u RS.

“Prointer” na startu ispao iz trke

Sam postupak izbora firmi koje će sa MUP-om RS po principu pola-pola dijeliti milionsku zaradu od naplaćenih kazni podigao je temperaturu. Za ovaj posao među tri prijave, prema saznanjima CAPITAL-a, bilo je i ime “Prointera”.

Interesantno, ova ponuda odmah je odbijena kao neprihvatljiva, čime su otvorena vrata za sklapanje ugovora sa „Inovatraffic holding“ iz Njemačke (otvorenu dva i po mjeseca prije MUP-ovog javnog poziva) i „WKB Consulting“ iz Banjaluke (čiji osnivački ulog iznosi tek jednu KM).

Uslijedila je “Prointerova” žalba, međutim, vrlo brzo je i povučena.

Na tenderima poznata banjalučka IT firma, koja je samo prošle godine sa instuitucijama, javnim preduzećima i ustanovama potpisala ugovore vrijedne 21,2 miliona KM, prijavila se na poziv MUP-a RS sa grupom ponuđača „Balkan security tech group“ iz Banjaluke, „MEDITRONIK“ iz Zagreba i „SQUALIO CLOUD CONSULTING“ iz Rige.

“Žalba je bila uložena na odluku kojom je ponuda grupe ponuđača, u fazi pregovaranja, odbačena kao neprihvatljiva. Ista žalba je povučena od strane podnosilaca žalbe, te je ista odluka postala konačan upravni akt”, potvrdili su za CAPITAL u MUP-u RS.

Milioni u džepovima privatnika

„Inovatraffic holding“, „Ekin Teknoloji San. Ve Tic. A.S.“ i „WKB Consulting“ ugovor će imati na period od deset godina. Vlada RS odobrenje za sklapanje javno-privatnog partnerstva dala je u martu prošle godine, a studijom ekonomske opravdanosti predviđeno je da stotinu radara godišnje zaradi 21,6 miliona KM na osnovu predviđenih 745.084 kazni.

Slikovni rezultat za DRAGAN LUKACTo praktično znači da će ove privatne kompanije u narednoj deceniji zaraditi ogroman novac, jer se procjenjuje da bi uloženih 12,5 miliona maraka mogle da vrate već za nešto više od godinu dana. Svaka naredna godina donosiće im čistu zaradu.

One imaju obavezu da uspostave kompletan sistem.

Zanimljivo, javni poziv za odabir privatnog partnera MUP je raspisao još početkom juna prošle godine, a konkurs je zatvoren 17 jula. Čak sedam mjeseci se vijećalo koji privatni partner će uložiti novac koji će mu se kroz desetogodišnji ugovor višestruko vratiti.

Lukač je nedavno izjavio da MUP traži privatnog partnera, jer Vlada u ovom trenutku nema novac potreban za kupovinu radara, a da su oni potrebni. Istovremeno, Vlada RS nije prihvatila zaključak Odbora Narodne skupštine za bezbjednost kojim je traženo da se odustane od projekta kroz javno-privatno partnerstvo te da se ovaj posao finansira sredstvima RS i tako izbjegne podjela dobiti od naplate kazni sa privatnikom.

Zaključak o odbacivanju javno-privatnog partnerstva Odbor je usvojio 11. decembra prošle godine.

CAPITAL: Žana Gauk

Prethodni članakZatvara se Fabrika duvana Banjaluka – 100 radnika na ulici!
Naredni članakBolid sa kojim Ferrari želi uzeti titulu nakon decenije