Prevaranti sve češće koriste WhatsApp i Telegram za svoje prevare, a razlog je jednostavan – ove aplikacije im omogućavaju lakše vođenje prevara i da ostanu anonimni. Šta tačno čini ove aplikacije drugačijim od ostalih platformi za razmjenu poruka?

Prevaranti često šalju poruke na više adresa, nadajući se da će što više ljudi pasti u njihovu mrežu. Nakon što uspostave kontakt, preferiraju da nastave komunikaciju na instant messaging platformama kao što su WhatsApp ili Telegram. Ove aplikacije im omogućavaju blisko praćenje razgovora, zbog čega često preusmjeravaju žrtve sa email prevara na WhatsApp ili koriste Telegram za “intervjue” u lažnim oglasima za posao.

WhatsApp i Telegram imaju odlične funkcije za upravljanje kontaktima i pretragu, što olakšava prevarantima da efikasno manipulišu žrtvama. Instant messaging takođe pomaže u stvaranju osjećaja hitnosti, što može biti efikasnije od sporijih metoda komunikacije koje daju žrtvama više vremena za razmišljanje.

Anonimnost i enkripcija WhatsApp i Telegram ne zahtjevaju mnogo informacija za kreiranje naloga – dovoljno je imati verifikovan broj telefona. Nažalost, brojevi telefona su lako dostupni putem različitih usluga i nepoštenih mrežnih provajdera, što omogućava prevarantima da se predstave kao da su iz iste zemlje kao i njihove žrtve.

Za razliku od Facebook-a, Instagram-a ili X-a, ove aplikacije ne zahtjevaju profile koji se mogu pregledati, što omogućava prevarantima da ostanu anonimni. Dodatno, funkcija nestajućih poruka omogućava prevarantima da obrišu tragove komunikacije, ostavljajući žrtve bez dokaza.

Telegram omogućava dijeljenje datoteka i korišćenje četbotova

Prevaranti često koriste Telegram zbog mogućnosti deljenja različitih tipova datoteka, što može uključivati i malver. Telegram takođe omogućava korišćenje četbotova, koji mogu biti korisni za prevarante koji kreiraju lažne online kurseve ili biznise.

Besplatne međunarodne poruke

WhatsApp i Telegram omogućavaju besplatnu komunikaciju putem interneta, što je mnogo jeftinije i sigurnije za prevarante u poređenju sa SMS porukama. SMS poruke su skuplje i lakše ih je pratiti, dok su poruke na ovim aplikacijama enkriptovane, što otežava njihovo praćenje.

Popularnost u određenim zemljama

WhatsApp i Telegram su posebno popularni u zemljama gde ima mnogo prijava prevara. Na primer, Indija ima preko 500 miliona korisnika WhatsApp-a, što ga čini idealnim za prevarante iz te regije.

Iako su WhatsApp i Telegram odlične aplikacije za komunikaciju i zaštitu privatnosti, njihova popularnost među prevarantima je razlog za oprez. Ako vam neko nepoznat predloži komunikaciju putem ovih aplikacija, budite oprezni i razmislite o prekidu kontakta, prenosi Telegraf.

Foto: shutterstock.com

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakBMW navodno planira velike promene: Nova Serija 6 stiže 2026. godine
Naredni članakPatreon uvodi funkciju darivanja za kreatore