BANJALUKA – U pojedinim službama Zavoda za transfuzijsku medicinu RS smanjene su zalihe krvi nulte negativne krvne grupe, zbog čega je upućen apel građanima da daruju dragocjenu tečnost.

Načelnica Službe za transfuziju krvi Gradiška Marija Cvjetković kaže da trenutno najviše nedostaje nulte negativne krvne grupe.

– Najmanje imamo te krvne grupe, jer imamo pacijenta koji nam znatno troši zalihe. Februar je težak mjesec za nas jer uglavnom nemamo akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a ima dosta operacija – istakla je Cvjetkovićeva.

Dodala je da zbog toga u ovom periodu organizuju akcije u Kozarskoj Dubici i Srpcu kako bi obezbijedili nove zalihe dragocjene tečnosti, istakavši da će u Gradišci tek u aprilu biti organizovane akcije darivanja krvi u kojima učestvuju policajci i srednjoškolci.

– Pozivamo sve građane, prvenstveno one koji imaju nultu negativnu krvnu grupu, da narednih dana daju krv. Važno je da povećamo zalihe kako bi bila spriječena nestašica ove tečnosti – rekli je Cvjetkovićeva.

I u Doboju je povećana potrošnja ove krvne grupe, ali su za sada zalihe zadovoljavajuće.

– Zalihe krvi su dobre i uspijevamo odgovoriti na sve zahtjeve, ali trenutno imamo veću potrošnju nulte negativne krvne grupe jer na odjeljenjima bolnice leži više pacijenata koji trebaju transfuziju upravo te krvne grupe. Pozivamo davaoce da nam se jave kako ne bi došlo do nestašice i kako bismo zalihe značajnije popravili – rekla je šefica Službe za transfuzijsku medicinu u Doboju Mira Vasić.

U Trebinju ističu da imaju dovoljne rezerve krvi svih krvnih grupa.

– Imamo dosta dobrovoljnih akcija darivanja krvi putem kojih prikupimo značajne količine tečnosti. U ovoj godini već smo imali 12 akcija i za sada sve funkcioniše bez problema – rekao je šef Službe za transfuzijsku medicinu u Trebinju Dragan Šarenac.

Direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu RS Gordana Guzijan rekla je da ovih dana imaju nekoliko akcija dobrovoljnog davanja krvi, što bi trebalo znatno da poboljša zalihe i komponente krvi.

– Uspijevali smo do sada da obezbjeđujemo dovoljne količine krvi, iako smo tokom januara i februara imali manji broj organizovanih akcija darivanja ove dragocjene tečnosti, zbog čega u pojedinim službama ima manje zaliha nulte negativne krvne grupe. Nije bilo otkazivanja operacije zbog nedostatka krvi, a u saradnji sa našim službama širom Srpske trenutne zalihe krvi raspoređujemo po potrebama svake od njih – rekla je Guzijanova.

Pojasnila je da su im tradicionalno smanjene zalihe krvi tokom januara i februara, kao i jula i avgusta zbog manjeg broja dobrovoljnih davalaca krvi, godišnjih odmora, raspusta u školama i na fakultetima te praznika.

– U tom periodu i potrebe za krvlju su veće zbog češćih saobraćajnih nesreća. Ipak, upravo zbog spremnosti na ovu situaciju, u Zavodu nastojimo da organizujemo što veći broj akcija dobrovoljnog davanja krvi kako bi zalihe bile poboljšane prije ovog perioda – rekla je Guzijanova.

Davaoci

U gradiškoj Službi za transfuziju ističu da dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba starosti od 18 do 65 godina.

– Krv ne treba da daju osobe koje trenutno primaju terapiju ili imaju akutnu ili hroničnu bolest. Muškarci mogu dati krv svaka tri, a žene svaka četiri mjeseca – naveli su u ovoj službi i dodali da godišnje prikupe oko 2.800 doza krvi.

(glassrpske)

Prethodni članakRepublika Srpska prodaje imovinu
Naredni članakKrajinović ubedljivo do polufinala i Top 30!