Ministarstvo unutrašnjih poslova RS dobilo je dozvolu Vlade da proda nekretnine u Hrvatskoj, dok Investiciono-razvojna banka ovih dana već prodaje odmaralište u Lukoranu, na hrvatskom ostrvu Ugljan, te stan u Beogradu.

Na sednici Vlade održanoj 8. februara data je saglasnost MUP za prodaju kuće i zemljišta od 500 kvadrata u Sumpetru pored Splita, te tri parcele zemljišta u Jasenicama.

– Reč je o devastiranom objektu koji je u vlasništvu Ministarstva, a koji ranije nije bio pod zakupom. Kada se okončaju zakonom predviđene procedure, objekat će biti ponuđen na prodaju putem licitacije – kaže za „EuroBlic“ portparolka MUP Srpske Danica Gnjatović.

Istovremeno, pre tri dana je istekao rok iz javnog poziva koji je raspisala IRB odnosno Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS, u vezi sa prodajom nekadašnjeg odmarališta u hrvatskom Lukoranu. Reč je o devastiranoj kući na parceli od 1.003 metra kvadratna, smeštenoj na šetalištu uz more. Početna prodajna cena je 296.395 KM.

Kako je navedeno u priloženom izvodu iz zemljišne knjige, imovinom je upravljala „Elektroprivreda RS“ odnosno nekadašnje Električno preduzeće Banjaluka, koje je bilo vlasnik odmarališta od 1960. godine.

Prikupljena sredstva

Takođe, do 13. marta otvoren je javni poziv IRB za podaju stana površine 78,57 kvadrata na Obilićevom vencu u Beogradu, koji se koristio kao poslovni prostor. Početna prodajna cena je 817.128 KM. Prema izvodu iz lista nepokretnosti, svojina je društvena, a nosilac stanarskog prava je „Rafinerija nafte“ Brod.

Iz IRB RS nismo dobili odgovor na pitanja o imovini RS izvan njenih granica. Međutim, na pitanje poslanika Adama Šukala iz IRB je stigao odgovor da je do sada prodato osam nekretnina iz pasivnog podbilansa i prikupljena su sredstva u iznosu od 355.221 KM. Iznos sredstava ostvaren naplatom zakupnina je samo 7.166 KM.

Naime, Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS upravlja isključivo nekretninama koje su preduzeća prilikom izrade programa privatizacije navela u posebnom bilansu, i ta imovina nije privatizovana. Razlog je taj što su se nekretnine nalaze izvan RS i njima se nije moglo upravljati.

Sukcesija

Kako su rekli u IRB, iz istog razloga ta imovina se ne knjiži na Srpsku već se u saradnji sa preduzećima rešavaju imovinsko-pravni odnosi, uzimajući u obzir Sporazum o sukcesiji.

– Potraživanja koja su preduzeća iskazala u pasivni podbilans naplaćena su u korist Fonda za upravljanje nekretninanama i RS, i to: obveznica u iznosu od 4.686.000 američkih dolara, a za iznos od 1.195.000 dolara obveznica u toku je sudski postupak, zatim sredstva u iznosu od 3.461,102 KM… – navode u IRB RS.

Sumnjive početne cene

Poslanik NDP Dragan Čavić tvrdi da je cela priča oko imovine RS u inostranstvu obavijena velom tajni i da poslanici nikada nisu dobili kompletnu informaciju.

Kaže da se radi o velikoj imovini jer pre rata nije bilo preduzeća koje nije imalo odmaralište ili brojne poslovne prostore širom nekadašnje države.

– Domaćinskim upravljanjem, poštujući zakone država u kojima se nalazi, RS bi od nje mogla da ima velike koristi. Početne cene po kojima se prodaju neke od ovih nekretnina su sumnjivo male – kaže Čavić za „EuroBlic“.

(Blic)
(Foto: Banjaluka.com)

Prethodni članakHI “Destilacija” Teslić se gasi!
Naredni članakZalihe nulte krvne grupe u RS na izmaku