Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da razlog za donošenje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku leži u potrebi njegovog usklađivanja sa odredbama novog Zakona o radu, kao i sa novim Zakonom o mirnom rješavanju sporova.

On je obrazlažući ovaj akt na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao da Zakon o radu više ne poznaje pojam većinski reprezentativni sindikat, kao i većinsko udruženje poslodavaca, već da su njime propisani uslovi za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i poslodavaca na nivou Republike Srpske.

Savanović je dodao da Zakon o radu definiše sindikalno organizovanje na nivou područja, oblasti ili grane, dok je raniji Zakon o radu poznavao sindikalno organizovanje i organizovanje poslodavaca samo na nivou grane i djelatnosti.

Prema njegovim riječima, ovim nacrtom zakona utvrđen je i način određivanja radnika koji su dužni da rade za vrijeme štrajka, radi obezbjeđenja minimuma procesa rada.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak smatra da se ovim nacrtom sputava štrajk, ali i stvara konfuzija u sindikalnom organizovanju, a što “može štetiti zajednici i društvu, a ne donijeti benefit vlastima”.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović naveo je da već nekoliko dana u parku “Mladen Stojanović” u Banjaluci štrajkuje grupa poljoprivrednika tražeći od resornog ministarstva odštetu zbog uginuća stoke usljed bruceloze koje je nastupilo 2015. godine.

“Vrlo je važno da ljudi ne čekaju tri godine da bi dobili što im pripada i mrznuti se pred zgradom Vlade. Oni moraju prehraniti svoje porodice, a ne da štrajkuju u parku”, ukazao je Borenović.

Miladin Stanić, poslanik SDS-a, osvrnuo se na opljačkane radnike “Farmlanda”.

“Vi iz Vlade da li ste normalni ako mislite da će neko prodati `Farmland` za 40 miliona KM akumuliranog duga”, kaže Stanić.

Savanović je najavio da će ovaj nacrt ići u javnu raspravu koja će trajati 60 dana i da će se nakon toga, kada se za to steknu uslovi, u formi prijedloga na njega moći amandmanski djelovati kako bi se dobio što kvalitetniji akt.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku, kojim je izvršeno usklađivanje odluka Ustavnog suda Srpske i Ustavnog suda BiH.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Кasipović istakao je da se odluka Ustavnog suda Republike Srpske odnosila na obavezan minimum sredstava koji su Republika, gradovi i opštine, koji imaju izvršne odluke, dužni da u budžetima predvide za njihovu isplatu.

“Prema odluci Ustavnog suda BiH o dopustivosti u meritumu, definisana je predaja nepokretnosti kupcu. Propisano je da nakon polaganja cijene, sud rješenjem dosuđuje nepokretnost kupcu, a da se rješenje objavljuje na oglasnoj tabli suda, te dostavlja kupcu i svim licima kojima se dostavlja zaključak o prodaji”, rekao je Кasipović, obrazlažući Nacrt izmjena i dopuna navedenog zakona.

On je naglasio da su izmijenjene i odredbe kojima se definiše pojam vjerodostojne isprave, na način da se kao vjerodostojna isprava smatra i račun ili izvod za telekomunikacione usluge i RTV takse.

“Propisivanje vjerodostojne isprave na ovaj način učinilo bi sudski postupak efikasnijim i ekonomičnijim i rasteretilo bi osnovne sudove u Republici Srpskoj, u sporovima male vrijednosti, za oko 16.000 tužbi godišnje, u parničnim predmetima ove vrste. Predloženo rješenje neće uticati na umanjenje budžeta, niti će iziskivati veća novčana davanja za plaćanje sudskih taksi od pravnih i fizičkih lica, odnosno stranaka pred sudovima”, dodao je Кasipović.

(BN/agencije)

Prethodni članakKamion prosuo pivo po putu kod Prnjavora (FOTO)
Naredni članakLedeno vrijeme širom Evrope