PARIZ – Talas hladnog vremena iz Sibira oborio je jutros temperaturu duboko ispod nule širom Evrope i izazvao probleme u saobraćaju.

Najmanje sedam ljudi umrlo je širom kontinenta u prethodnih nekoliko dana od posljedica ledenog talasa, prenio je AFP.

Na jednoj od najhladnijih lokacija Evropi, u Dolini di Kampoluzo na sjeveru Italije, izmjerena je temperatura vazduha od minus 40 stepeni Celzijusovih.

Nasuprot ledenom vremenu u Evropi, Arktik prolazi kroz period neobično toplog vremena usred zime, kada se Sunce skoro ne podiže iznad horizonta.

Meteorolozi su dokumentovali temperaturu iznad tačke smrzavanja u nekim dijelovima Arktika, što je zaprepastilo naučnike.

U Italiji je jutros izmjereno minus četiri stepena, a u Poljskoj minus 20. U dijelovima Litvanije temperatura je noćas pala ispod minus 20 stepeni Celzijusovih.

U Francuskoj je prognozirano minus deset, sa subjektivnim osjećajem temperature od minus 18 u narednim danima.

Lokalne vlasti u Berlinu saopštile su da je 95 odsto skloništa za beskućnike već popunjeno. Temperatura je u dijelovima NJemačke pala na minus 20 stepeni Celzijusovih.

Za dijelove Engleske i Velsa prognoziran je najhladniji period od 2013, a možda i od 1991. godine, saopštila je meteorološka služba.

(Nezavisne)

Prethodni članakZakon o štrajku stvara konfuziju?
Naredni članakMinus upalio narandžasto upozorenje za cijelu BiH