U Beogradu je u toku zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske, u sklopu Svesrpskog sabora.

ajedničku sjednicu pratite na RTRS i našem portalu.

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da je usvojen dnevni red.

Usvojen je i zapisnik sa posljednje zajedničke sjednice.

– Radićemo zajednički na sprovođenju svih sporazuma i memoranduma – rekao je Vučević na početku sjednice.

Naveo je da je ključni dokument deklaracija koja će biti predložena Narodnoj skupštini Srbije na usvajanje.

Vučević je istakao potrebu da se radi na očuvanju srpskog identiteta, te naveo da slijedi puno posla u svim segmentima društvenog života.

On je istakao da je zajednički kulturni i duhvni identitet nedjeljiv.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da srpski narod želi da kreira svoju budućnost.

– Došlo je vrijeme da mi kao srpski narod zaštitimo svoje interese. Ovo danas je istorijski dan. Svi mi ostajemo dio istorije, jer po prvi put srpski narod neskriveno, bez ikakvih ambicija da nanosi bilo kome drugome štetu, želi da kreira svoju budućnost – poručio je Višković.

On je naglasio da ono što danas se uradi biće i dokumentovano.

– Usvojićemo i zajedničku odluku o izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini i Beogradu, gdje ćemo graditi spomenike na koje će svi moći da dođu i odaju počast našim žrtvama u tim logorima. To su bili jedini logori na svijetu za djecu. Sve što radimo, radimo da zaštitimo sebe, svoj put, a nikako da pravimo štetu nekome drugome. Ništa što bi trebalo njih da brine – poručio je Višković.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije, da će deklaracija koju će usvojiti biti istorijski i suštinski nacionalni dokument koji rehabilituje srpske nacionalne interese.

Najprije želim zahvalim sponzorima i kosponzorima rezolucije o Srebrenici, jer su nas ujedinili u ovom zlokobnom vremenu, rekao je na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije predsjednik DNP-a i poslanik u Skupštini Crne Gore Milan Knežević.

– Nakon referenduma u Crnoj Gori mi se suočavamo sa nestankom, protjerivali su nam iz udžbenika srpske vladike i pisce, priznavali tzv. Kosovo, zaboravljajući da smo nekad zajedno izvojevali pobjede. Htjeli su da nas natjeraju da je sramota da se izjasnite kao Srbin, a Vladi Crne Gore ne možete dobiti ni mjesto ložača kotlova – naveo je Knežević.

Srbi iz Crne Gore su kao i drugi Srbi i želimo da tako budemo posmatrani, kaže predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije u Beogradu.

Naši neprijatelji su uvijek igrali na kartu srpskog nejedinstva, rekao je Ivan Stoiljković, predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji, na zajedničkoj sjednici Vlada Republike Srpske i Srbije.

Sjednici, koja je otvorena za javnosti, prisustvuju predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije sa arhiepiskopima SPC, te predstavnici Srba iz regiona.

Svesrpski sabor se održava u Beogradu kao potvrda srpskog jedinstva i sloge, a prisustvuju mu i predstavnici Srba iz regiona.

Svesrpski sabor se organizuje sa ciljem da se pošalje poruka da su Srbi, gdje god da žive, jedan narod, da streme istim ciljevima, imaju zajedničku istoriju, promovišu mir i dobre odnose u regionu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Jošić: Na Svesrpski sabor krenulo 600 Dobojlija (FOTO/VIDEO)
Naredni članakVišković: Sve što radimo, radimo da zaštitimo Srbe i svoj put, a ne da nekome nanosimo štetu (VIDEO)