Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, održao je tokom dana hitne konsultacije s nadležnim tijelima povodom uvođenja zabrane izvoza jabuka iz BiH u Rusku Federaciju, koja stupa na snagu danas.

Ministar Šarović je istakao da su zloupotrebe u trgovini voćem s Ruskom Federacijom, od strane bosanskohercegovačke kompanije i inspekcijskih organa, direktna posljedica lošeg sistema kontrole kojeg je nužno hitno unaprijediti kako bi bio efikasan da slične slučajeve brzo prepoznaje, rješava i sankcioniše.

“Kako bi spriječili dalje zloupotrebe i velike štete za poljoprivredni sektor koje ozbiljno ugrožavaju ekonomiju zemlje i utiču na kredibilitet i ugled Bosne i Hercegovine zatražio sam, od nadležnih institucija, da odmah unaprijede sistem registra izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju kao i podignu na veći nivo odgovornosti fitosanitarne inspekcije koje izdaju fitosanitarne certifikate, kao i Privrednih komora koje imaju važnu ulogu u izdavanju dokumenata o domaćem porijeklu proizvoda”, kazao je Šarović.

Dodaje da je slična uputstva dao i Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH.

“Ponovni povratak na rusko tržište biće težak i on, prije svega, zavisi od pravovremenih i efikasnih mjera koje budemo precizirali i sproveli. U tom smislu zatražio sam pokretanje odgovornosti i sankcionisanje odgovornih u ovom konkretnom slučaju a s obzirom da se radi o ozbiljnim zloupotrebama i falsifikovanjima javnih isprava smatram nužnim angažovanje i drugih nadležnih organa” istakao je ministar Šarović.

Ministar Šarović je istakao da se tokom dana nastavljaju razgovori na ovu temu sa nadležnim entitetskim institucijama, a očekuje se skoro zakazivanje sastanka sa ruskom stranom.

Izvor: Klix

Prethodni članakGovedarica: Prave se spiskovi nepodobnih Srba
Naredni članakMarkovićevu istražuju zbog korupcije!