Pjesma “Za život Srpske”, koju će premijerno na Dan Republike Srpske 9. januara u Banjaluci izvesti jedna od najpoznatijih izvođača duhovne i tradicionalne muzike Danica Crnogorčević, opisuje odnos oca koji je za Srpsku dao život, prema svome sinu, rekao je Srni autor muzike i teksta te pjesme Ivan Crnogorčević.

Crnogorčević je naveo da je pjesmu stvarao sa velikom emociju i ganutošću kojima je pjesma i prožeta.

– Pjesma može da simbolizuje i odnos muža i žene. Muža koji je otišao u rat i koji je ostavio život za Republiku Srpsku. Tako da će se pronaći, manje više, svi u toj pjesmi – rekao je Crnogorčević, koji je sveštenik Crkve Svetog Dimitrija na Kruševcu u Podgorici.

On je istakao da pjesma ne pominje nikoga u negativnom kontekstu, nego je inspirisana emocijama koje simbolizuju zavjet da se mora čuvati ono što je mukom stvarano kako na prostoru Republike Srpske, tako i u drugim srpskim zemljama.

– Pjesma nema nikakvu negativnu poruku prema bilo kome. Pjesma nema nikakve ratne, nikakve šovinističke konotacije – naglasio je Crnogorčević.

On je dodao da će pjesma, za koju je video-spot sniman širom Republike Srpske, biti objavljena 8. januara.

Novinska agencija Republike Srpske, sa dozvolom autora Ivana Crnogorčevića, u kompletu objavljuje tekst pjesme “Za život Srpske“:

“Kad za slavu Svetog Stefana
Ti se sjetiš moga imena
Tad upali svijeću za mene
I za moje vjerne drugove

Čuvaj sine srpsku slogu
Srpsko ime i slobodu
Zavjet naših hrabrih očeva
I najhrabrijih srpskih sinova

Za svaki pedalj zemlje ove
Dali su živote svoje
Ginuli su kao vitezi
Slavom su se ovjenčali“

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakMir Božiji – Hristos se rodi
Naredni članakČestitke zvaničnika Srpske: Božić nas sve okuplja i poziva na zajedništvo