Vijesti

Za vojničku hranu 2,87 miliona KM

Booking.com

Ministarstvo odbrane (MO) BiH raspisalo je veliki međunarodni tender, kroz 11 lotova, za nabavku svježe i konzervirane hrane za potrebe vojske i cijelog ministrastva u naredne tri godine, s planiranom cijenom od oko 2,87 miliona maraka.

Prema detaljima ovog javnog nadmetanja, u pitanju je otvoreni postupak, a najpovoljniji ponuđač biće izabran nakom zatvaranja ponuda 7. maja.

Budući da je u pitanju veliki, međunarodni javni poziv, biće svakako interesantno vidjeti koja će kompanija biti izabrana, tim prije jer se u posljednje vrijeme u javnosti podiglo mnogo prašine zbog navoda o lošoj i jednoličnoj ishrani vojnih jedinica Oružanih snaga BiH.

Kako god, kompanija koja bude izabrana biće dužna da u narednih 36 mjeseci za vojsku nabavlja i doprema razne vrste svježeg i konzerviranog mesa, ribe, pilećih proizvoda, ali i masnoća i proizvoda od soje.

Tako je okvirni sporazum za lot 1 (polutrajni svinjski proizvodi) procijenjen na oko 79.500 KM, za lot 2 (polutrajni juneći i goveđi proizvodi) na oko 202.800 KM, a za lot 3 (polutrajni juneći i goveđi halal proizvodi) na oko 150.600 KM.

Sporazum za lot 4 (masnoće) koštaće čak oko 145.000 KM, a za lot 5, zamrznuta riba, oko 402.000 KM.

Lot 6 je svježa riba, a sporazum za njega procijenjen je na 111.000 KM, za lot 7 (riblje konzerve) na oko 300.000 KM, a za lot 8 (konzerve s junetinom) na oko 737.000 KM.

Na kraju, sporazum za lot 9 predviđa nabavku konzervi s piletinom (oko 267.000 KM), za lot 10 nabavku konzerviranih obroka s junećim mesom (oko 461.000 KM), a za lot 11 nabavku soje i proizvoda od soje (oko 10.000 KM).

Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH i glavni čovjek za vojnu logistiku i nabavku, na pitanje o problemima u ishrani vojske, odnosno tvrdnjama da vojska uglavnom jede konzerviranu hranu, odgovara kako su priče jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo.

“Svi ljudi u vojsci imaju tople obroke, naravno izuzev ako su na straži, na specifičnim mjestima, kao što su relejna čvorišta i slično. Njih je malo i za njih ide suha hrana”, kaže Jerinić.

Zaključuje kako su na vrijeme naručene velike količine hrane, sve što je potrebno da se osigura kontinuitet u ishrani vojske, odnosno da se izbjegne mogućnost bilo kakvih prekida.

(Nezavisne novine)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close