U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjaluci i regionalnim centrima Trebinje, Foča, Doboj, Istočno Sarajevo i Zvornik za sedam dana utrošeno je ukupno 1.800 doza komercijalnih vakcina protiv sezonskog gripa, rečeno je Srni u Institutu.

U Institutu su naveli da je vakcinacija protiv gripa počela 3. novembra, te da je obezbjeđeno 3.500 doza vakcina za lica koja nemaju pravo na besplatnu vakcinaciju, a žele da se vakcinišu.

Ova količina je nabavljena u skladu sa potrošnjom prethodnih godina.

Vakcinacija u Institutu moguća je radnim danima od 8.00 do 14.00 časova.

Cijena komercijalne vakcine ista je kao i prošle godine i iznosi 28 KM.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske naveli su da je nabavljeno i 20.000 doza vakcine za potrebe vakcinacije kategorija stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju, a koje su podijeljene domovima zdravlja u Srpskoj.

Godišnje u svijetu grip pogađa od pet do 10 odsto odraslih i između 20 odsto i 30 odsto djece, a najbolji način zaštite je godišnja vakcinacija, rekla je ranije Srni načelnik Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić Vukmir.

Vukmirova je navela da je sezonski grip akutna virusna infekcija uzrokovana različitim sojevima virusa gripa koji cirkulišu u svijetu.

Ona je dodala da se grip prenosi kapljičnim putem, kada oboljeli kiše, kašlje ili govori, te rukama dodiruje usta ili nos ili prenosi virus sa predmeta kao što su kvake, tastature, telefoni i drugo.

Foto: rtrs.tv/Ilustracija

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Danas besplatna kontrola tehničke ispravnosti vozila
Naredni članakCvijanovićeva na Pariskom mirovnom forumu; Razgovarala sa Vučićem, Milatovićem i Kovačevskim (FOTO)