Republiku Srpsku je od januara do maja posjetilo 180.072 turista, što je na nivou prošlogodinjeg broja, a ostvarili su 460.897 noćenja, što je više za 5,2 odsto, rečeno je Srni u Turističkoj organizaciji Republike Srpske.

Tokom pet mjeseci, u odnosu na isti period lani, planinska mjesta zabilježila su smanjenje od 23,7 odsto noćenja, dok su banjska mjesta evidentirala povećanje od 13,3 odsto, a ostala turistička mjesta koja posjeduju atraktivne faktore – klimatske, kulturno-istorijske, riječna i jezerska mjesta za 9,5 odsto.

Domaći i strani turisti najveći broj noćenja ostvarili su u turističkim mjestima koja posjeduju atraktivne faktore, zatim banjskim, pa planinskim mjestima, te mjestima koja se ne mogu razvrstati ni u jednu od grupa, a raspolažu ugostiteljskim objektima za smještaj.

U prosjeku, gosti su se zadržavali 2,5 dana.

Kao i prethodne godine, najveću posjetu, osim domaćih turista, ostvarili su gosti iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, dok se od ostalih evropskih zemalja ističu Turska, Austrija, Njemačka i Italija.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakŠpirić: Sudbina BiH vezana za dijalog i unutrašnji dogovor
Naredni članakDOBOJ: Sud naredio puštanje na slobodu vlasnika ringišpila koji se prevrnuo