Vlada Republike Srpske i Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije uplatili su za drugi kvartal tekuće godine 49.075 maraka za alternativni smještaj putem participacije u plaćanju individualnog zakupa, koji trenutno koriste 284 porodice. Za ove namjene od početka godine izdvojeno je ukupno 96.600 maraka.

– Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije je u obavezi da obezbijedi sve vidove alternativnog smještaja, ali i da finansira troškove individualnog zakupa za raseljena lica, izbjeglice i povratnike u Republici Srpskoj koji još uvijek nisu trajno riješili svoje stambeno pitanje. Osiguranje ovakvog vida smještaja predstavlja prelazno rješenje do trajnog zbrinjavanja ovih porodica, a sredstva se obezbjeđuju u okviru redovnog programa rada Sekretarijata koji se finansira iz budžeta Republike Srpske – navodi se u saopštenju Republičkog sekretarijata.

Kako se u saopštenju dodaje, osim redovnog programa, sredstva su obezbijeđena i realizacijom donatorskih i kreditnih projekata. U završnoj fazi je Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja (CEB 2) koji se finansira kreditnim sredstvima, a isplaćuju se iz budžeta Republike Srpske uz učešće lokalnih zajednica u vidu obezbjeđenja zemljišta, dozvola, naknada i infrastrukturnih priključaka.

– U okviru ovog projekta su izgrađene 703 stambene jedinice – 573 stana i 130 smještajnih kapaciteta u socijalno-gerijatrijskim ustanovama u Derventi i Trebinju. Završetak preostalih radova je planiran do kraja 2024. godine kada će biti useljene još dvije zgrade – u Doboju (134 korisnika) i u Zvorniku (37 korisnika). Useljenjem korisnika u ova dva grada završava se Projekat CEB 2 – dodaje se u saopštenju.

Prema evidenciji Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, kao i prema evidencijama i zahtjevima lokalnih zajednica ostaće oko 600 porodica kojima je potrebno riješiti stambeno pitanje, a odlučile su se za integraciju u lokalnim zajednicama u kojima trenutno žive i gdje žele ostati.

Foto: Centralna banka

Izvor: RTRS

Prethodni članakKovačević: Nad Srbima se nikada više neće nadvijati nikakve “Oluje”, dok Helez prijeti ambasade ćute
Naredni članakKaran: Deklaracija – akt mira, stabilnosti, prijateljstva i povjerenja, ali i snage zajedništva budućeg djelovanja