Profesor ustavnog prava Siniša Karan istakao je da je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojena na Svesrpskom saboru 8. juna, akt mira, stabilnosti, pomirenja i povjerenja, ali i snage sadašnjeg i budućeg nacionalnog i sveukupnog identiteta srpskog naroda.

Karan je u izjavi naglasio da je Deklaracija akt koji je potpuno zasnovan i u okviru međunarodnog i domaćeg prava i zaštite narušavanja međunarodnog i domaćeg prava, akt nacionalnih i političkih prava, akt budućnosti i zaštite srpskog naroda od asimilacije ma gdje da živi a nema svoju državu, akt političke osviještenosti i političkog subjektiviteta, kao odlika svakog naroda koji ima svoju državu.

On je ukazao da je Deklaracija apsolutno u skladu sa svim međunarodnim aktima koji govore o ljudskim, nacionalnim, političkim i svim drugim pravima svakog naroda i akt mirnog rješavanja svih sporova, a protiv svakog sukoba.

– To je akt koji posebno naglašava pravo na teritorijalni integritet i suverenitet Srbije koji je grubo narušen i akt koji po ko zna koji put i iznova afirmiše dogovoreni okvir Dejtonskog mirovnog sporazuma i traži njegovu dosljednu primjenu -naglasio je profesor ustavnog prava.

Karan je istakao da taj akt, koji je u skladu sa Ustavom BiH, daje pravo Srpskoj da uspostavlja specijalne paralelne veze, akt kojim srpski narod uvažava sve geopolitičke promjene u svijetu, a posebno akt koji se protivi globalnom projektu velikih sila da brišu nacije kao osnovne nosioce suvereniteta svake države, i brisanje naroda i nacije kao osnovnog aktera međunarodnih odnosa.

Takođe, naglasio je on, Deklaracija je akt protiv svih onih koji grubo udaraju na nacionalne interese srpskog naroda i akata kao što je rezolucija o Srebrenici.

– To je akt koji pruža ruku svima da zajednički živimo u prijateljskim odnosima, uvažavajući svačiju posebnost, a posebno snagu konstitutivnog srpskog naroda da ima svoju državu – rekao je Karan.

Prema njegovim riječima, Deklaracija je akt kojim Srbi po ko zna koji put izražavaju svoje antifašističke i slobodarske vrijednosti i koji snažno naglašava zajedničku istoriju srpskog naroda od proteklih vijekova do danas.

– Moć Deklaracije je u tome što je ona prekretnica političkog subjektiviteta, snage, i to ne samo kulturne, vjerske, etničke, istorijske, nego i političke snage svih Srba da budu jedno gdje god da žive. Proglašenjem deklaracije na Svesrpskom saboru napisana je nova srpska istorija – zaključio je Karan.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakZa alternativni smještaj Vlada Srpske isplatila 49.075 KM
Naredni članakOdređen pritvor petorici uhapšenih u akciji “Roleks”